Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Jetten wil omstreden energieverdrag desnoods opzeggen als claimoptie blijft

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
Jetten wil omstreden energieverdrag desnoods opzeggen als claimoptie blijft
Als het omstreden energieverdrag ECT niet beter wordt, is minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) "bereid daar consequenties aan te verbinden". Over een update van het verdrag wordt onderhandeld. Als het energiebedrijven opties blijft bieden om de Staat aan te klagen, dan "zijn we verkeerd bezig", zei Jetten tijdens een Kamerdebat. Het verdrag opzeggen heeft wel "vooral zin als we het als EU gezamenlijk doen", voegde hij eraan toe. Want als de EU als blok in het verdrag blijft, blijft het ook hier gewoon rechtsgeldig.

Een meerderheid van de Tweede Kamer maakte eerder al duidelijk van het zogeheten Energy Charter Treaty (ECT) af te willen. Het verdrag is onder meer gebruikt door de energiebedrijven Uniper en RWE om miljardenclaims tegen de Nederlandse overheid in te dienen. De bedrijven hopen op een hoge schadevergoeding omdat ze hun kolencentrales versneld moeten sluiten: volgens de wet mag vanaf 2030 geen steenkool meer worden gebruikt om stroom op te wekken omdat daar veel CO2-uitstoot van komt. De centrales zouden technisch gezien langer mee kunnen.

Jetten noemde het "bizarre claims van kolenbedrijven die helemaal niet hun verantwoordelijkheid hebben genomen". Een Duitse rechtbank verwierp onlangs de schadeclaims van Uniper en RWE, maar in Nederland loopt ook nog een zaak. In totaal is daar tot 2,4 miljard euro mee gemoeid.

Irritatie

Jetten liet voor de zomer weten dat hij niet tevreden was over de voortgang van de onderhandelingen. Als dat zo blijft, dan "kun je overwegen eruit te stappen", zei hij tegen de Kamer. Partij voor de Dieren en GroenLinks vonden dat te voorzichtig. "Ik zit me mateloos te irriteren aan de minister die 'ik sluit niets uit' zegt", reageerde Suzanne Kröger (GroenLinks). "Daar komen we er gewoon niet meer mee."

Twaalf organisaties, waaronder Urgenda, Milieudefensie en FNV, vroegen het kabinet afgelopen week ook het ECT op te zeggen. Ze noemen het "een grote hindernis" bij het behalen van klimaatdoelen.

Door: ANP

09 juni '23 (14:45)

Nieuwe bouwplannen voor NDSM-werf

De bouwplannen voor de NDSM-werf in Amsterdam worden veranderd. Daartoe heeft het college van B en W besloten. Daar waren vrijesectorwoningen, sociale huurwoningen en een basisschool gepland. Er zullen nu middeldure huurwoningen worden gerealiseerd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

08 juni '23 (12:53)

Huurprijs van corporatiewoningen stijgt met 2,4 procent

Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

08 juni '23 (10:38)

Energietoeslag bereikt niet doelgroep zegt Woonbond

Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.