Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Jetten wil omstreden energieverdrag desnoods opzeggen als claimoptie blijft

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Jetten wil omstreden energieverdrag desnoods opzeggen als claimoptie blijft
Als het omstreden energieverdrag ECT niet beter wordt, is minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) "bereid daar consequenties aan te verbinden". Over een update van het verdrag wordt onderhandeld. Als het energiebedrijven opties blijft bieden om de Staat aan te klagen, dan "zijn we verkeerd bezig", zei Jetten tijdens een Kamerdebat. Het verdrag opzeggen heeft wel "vooral zin als we het als EU gezamenlijk doen", voegde hij eraan toe. Want als de EU als blok in het verdrag blijft, blijft het ook hier gewoon rechtsgeldig.

Een meerderheid van de Tweede Kamer maakte eerder al duidelijk van het zogeheten Energy Charter Treaty (ECT) af te willen. Het verdrag is onder meer gebruikt door de energiebedrijven Uniper en RWE om miljardenclaims tegen de Nederlandse overheid in te dienen. De bedrijven hopen op een hoge schadevergoeding omdat ze hun kolencentrales versneld moeten sluiten: volgens de wet mag vanaf 2030 geen steenkool meer worden gebruikt om stroom op te wekken omdat daar veel CO2-uitstoot van komt. De centrales zouden technisch gezien langer mee kunnen.

Jetten noemde het "bizarre claims van kolenbedrijven die helemaal niet hun verantwoordelijkheid hebben genomen". Een Duitse rechtbank verwierp onlangs de schadeclaims van Uniper en RWE, maar in Nederland loopt ook nog een zaak. In totaal is daar tot 2,4 miljard euro mee gemoeid.

Irritatie

Jetten liet voor de zomer weten dat hij niet tevreden was over de voortgang van de onderhandelingen. Als dat zo blijft, dan "kun je overwegen eruit te stappen", zei hij tegen de Kamer. Partij voor de Dieren en GroenLinks vonden dat te voorzichtig. "Ik zit me mateloos te irriteren aan de minister die 'ik sluit niets uit' zegt", reageerde Suzanne Kröger (GroenLinks). "Daar komen we er gewoon niet meer mee."

Twaalf organisaties, waaronder Urgenda, Milieudefensie en FNV, vroegen het kabinet afgelopen week ook het ECT op te zeggen. Ze noemen het "een grote hindernis" bij het behalen van klimaatdoelen.

Door: ANP

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.