Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Daling huizenprijs hoeft woningzoekers niet af te schrikken'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Wie binnenkort een huis wil kopen moet zich niet laten afschrikken door de recente daling van de huizenprijzen. Dat vindt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) die de ontwikkelingen op de woningmarkt eerder als een "welkome afkoeling" beschouwt.

"Laat ik vooropstellen dat ik geen makelaar ben", zegt hij in gesprek met het ANP. "Maar laten we de woningmarkt nou ook niet alleen maar financieel benaderen. Je koopt een huis niet om erin te beleggen maar om erin te wonen."

De aanwijzingen beginnen sterk toe te nemen dat er een kantelpunt op de woningmarkt is bereikt, erkent Knot. Maar dat is volgens hem eigenlijk ook wel wenselijk. Hij wijst erop dat er eindelijk weer wat meer huizen te koop staan en dat ze ook wat langer te koop staan.

Hypotheekrente

"Nu de hypotheekrente hoger ligt valt een stuk vraag in de markt weg, want mensen kunnen minder lenen", legt het centralebankhoofd uit. Dat is volgens hem de belangrijkste oorzaak van de recente prijsdaling. Maar er zou uiteindelijk wel weer een nieuw evenwicht moeten kunnen ontstaan.

Knot wil nog geen concrete voorspellingen doen over hoe de huizenprijzen zich volgend jaar gaan ontwikkelen. Maar voor een grote prijsval hij nog geen aanwijzingen. Hij wijst erop dat er nog steeds veel huizen boven de vraagprijs worden verkocht en dat er nog steeds een groot tekort is aan woningen in Nederland.

Hypotheekregels

In een klein land als Nederland is volgens Knot eigenlijk altijd wel sprake van enig tekort. Dat komt omdat de groei van het aanbod doorgaans langzamer groeit dan de vraag.

Wanneer de daling van de huizenprijzen doorzet komen er nu waarschijnlijk ook niet zo snel zoveel huizen ‘onder water’ te staan zoals bij de woningmarktcrisis zo’n tien jaar terug gebeurde, schat Knot in. Sindsdien zijn de hypotheekregels namelijk strenger geworden, waardoor de waarde van de hypotheek op het moment van aankoop niet hoger mag zijn dan de waarde van de woning. Ook de aflossingsplicht draagt daaraan bij.

Verhuisplannen

Dat is ook gunstig volgens Knot, want als er wel veel huizen snel onder water zouden komen te staan dan kan dat een daling van de huizenprijzen extra in de hand werken.

"Het is zeker te vroeg voor apocalyptische verhalen", vervolgt de DNB-president. Wie vanwege zijn gezinssituatie het gevoel heeft aan het kopen van een huis toe te zijn, zou die verhuisplannen dus gewoon moeten kunnen doorzetten. "Maar misschien moet je dan alleen wat voorzichtiger bieden."

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).