Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Daling huizenprijs hoeft woningzoekers niet af te schrikken'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Wie binnenkort een huis wil kopen moet zich niet laten afschrikken door de recente daling van de huizenprijzen. Dat vindt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) die de ontwikkelingen op de woningmarkt eerder als een "welkome afkoeling" beschouwt.

"Laat ik vooropstellen dat ik geen makelaar ben", zegt hij in gesprek met het ANP. "Maar laten we de woningmarkt nou ook niet alleen maar financieel benaderen. Je koopt een huis niet om erin te beleggen maar om erin te wonen."

De aanwijzingen beginnen sterk toe te nemen dat er een kantelpunt op de woningmarkt is bereikt, erkent Knot. Maar dat is volgens hem eigenlijk ook wel wenselijk. Hij wijst erop dat er eindelijk weer wat meer huizen te koop staan en dat ze ook wat langer te koop staan.

Hypotheekrente

"Nu de hypotheekrente hoger ligt valt een stuk vraag in de markt weg, want mensen kunnen minder lenen", legt het centralebankhoofd uit. Dat is volgens hem de belangrijkste oorzaak van de recente prijsdaling. Maar er zou uiteindelijk wel weer een nieuw evenwicht moeten kunnen ontstaan.

Knot wil nog geen concrete voorspellingen doen over hoe de huizenprijzen zich volgend jaar gaan ontwikkelen. Maar voor een grote prijsval hij nog geen aanwijzingen. Hij wijst erop dat er nog steeds veel huizen boven de vraagprijs worden verkocht en dat er nog steeds een groot tekort is aan woningen in Nederland.

Hypotheekregels

In een klein land als Nederland is volgens Knot eigenlijk altijd wel sprake van enig tekort. Dat komt omdat de groei van het aanbod doorgaans langzamer groeit dan de vraag.

Wanneer de daling van de huizenprijzen doorzet komen er nu waarschijnlijk ook niet zo snel zoveel huizen ‘onder water’ te staan zoals bij de woningmarktcrisis zo’n tien jaar terug gebeurde, schat Knot in. Sindsdien zijn de hypotheekregels namelijk strenger geworden, waardoor de waarde van de hypotheek op het moment van aankoop niet hoger mag zijn dan de waarde van de woning. Ook de aflossingsplicht draagt daaraan bij.

Verhuisplannen

Dat is ook gunstig volgens Knot, want als er wel veel huizen snel onder water zouden komen te staan dan kan dat een daling van de huizenprijzen extra in de hand werken.

"Het is zeker te vroeg voor apocalyptische verhalen", vervolgt de DNB-president. Wie vanwege zijn gezinssituatie het gevoel heeft aan het kopen van een huis toe te zijn, zou die verhuisplannen dus gewoon moeten kunnen doorzetten. "Maar misschien moet je dan alleen wat voorzichtiger bieden."

Door: ANP

21 maart '25 ( 8:40)

Koopwoningen opnieuw duurder, maar prijsstijging zwakt af

De prijzen van bestaande koophuizen op de krappe woningmarkt zijn vorige maand opnieuw gestegen, maar wel iets minder hard dan in de maanden daarvoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster kostte een huis in februari gemiddeld 10,6 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

12 maart '25 ( 8:38)

Rabobank verwacht meer woningverkopen en aanhoudende prijsstijgingen

De huizenprijzen in Nederland gaan ook dit jaar en volgend jaar verder omhoog, verwacht het economische bureau van Rabobank. Het aantal woningverkopen neemt eveneens toe, doordat steeds meer woningbeleggers voormalige huurwoningen te koop zetten.

11 maart '25 ( 9:13)

ING: Huiseigenaren zitten niet te wachten op overheidsinmenging bij verduurzaming

Woningeigenaren willen niet dat de overheid zich bemoeit met de verduurzaming van hun woning en hoe ze omgaan met de energietransitie. Ze hebben het liever zelf voor het zeggen, staat in een woonrapport van ING.

11 maart '25 ( 9:05)

Energiemonitor: huishoudens hebben groot potentieel voor extra stroomopwekking

Als overheid, netbeheerders en ontwikkelaars meer samenwerken kan nog veel meer hernieuwbare energie worden opgewekt, stelt klimaatstichting HIER, die naar allerlei initiatieven kijkt van burgers die samen stroom opwekken. Burgerprojecten met onder meer zonneparken, zonnedaken en grootschalige batterijen wekken samen stroom op voor een half miljoen huishoudens. "Maar het hadden er misschien wel 1 miljoen kunnen zijn", stelt Gijs Termeer, directeur bij HIER.

11 maart '25 ( 8:48)

Aantal vergunde woningen zonder bouwstart blijft toenemen

Het aantal nieuwbouwwoningen met een vergunning waarvan de bouw nog niet is gestart, is toegenomen. Volgens WoningBouwersNL, de brancheorganisatie voor ontwikkelaars en bouwondernemers, steeg dit aantal vanaf 2022 van 95.000 woningen naar 115.000 eind 2024.

21 februari '25 ( 8:38)

Heijmans ziet nieuwbouwverkopen stijgen en rekent op verdere groei

Bouwbedrijf Heijmans heeft vorig jaar flink meer nieuwbouwhuizen verkocht en verwacht dat de stijging in 2025 doorzet. In 2024 heeft het beursgenoteerde bedrijf 3181 woningen verkocht, 23 procent meer dan in 2023.

12 februari '25 ( 9:33)

Veel minder nieuwe zonnepanelen geplaatst, meldt onderzoeksbureau

In Nederland zijn vorig jaar veel minder nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd dan een jaar eerder. Die daling volgt op tien jaar van groei en stabiele verkoopcijfers in 2022 en 2023.

12 februari '25 ( 9:05)

Forse daling energielasten huishoudens niet snel te verwachten, zegt ABN AMRO

Nederlandse huishoudens zijn tegenwoordig bijna een kwart meer kwijt aan energielasten dan zeven tot acht jaar geleden, hebben economen van ABN AMRO berekend. De kenners verwachten daarbij dat de kosten van gas en elektriciteit niet snel weer flink omlaag gaan.

04 februari '25 ( 8:53)

Hypotheekaanvragen schieten omhoog voorafgaand aan renteverhogingen

Mensen hebben afgelopen maand veel meer hypotheken aangevraagd, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In januari werden 47.108 hypotheekaanvragen verstuurd via HDN, dat een platform biedt om het verstrekken van het krediet te vergemakkelijken. Dat is bijna 28 procent meer dan in januari 2024.

24 januari '25 (10:18)

Heinen niet van plan om direct portemonnee te trekken voor stikstofprobleem

Minister Eelco Heinen van Financiën wil niet meteen de portemonnee trekken om het stikstofprobleem op te lossen, liet hij vrijdag weten voor aanvang van de ministerraad. Hij wil eerst "stap voor stap kijken" hoe de 5 miljard euro die de coalitiepartijen hiervoor hebben vrijgemaakt het beste kan worden uitgegeven.