Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Daling huizenprijs hoeft woningzoekers niet af te schrikken'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
Wie binnenkort een huis wil kopen moet zich niet laten afschrikken door de recente daling van de huizenprijzen. Dat vindt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) die de ontwikkelingen op de woningmarkt eerder als een "welkome afkoeling" beschouwt.

"Laat ik vooropstellen dat ik geen makelaar ben", zegt hij in gesprek met het ANP. "Maar laten we de woningmarkt nou ook niet alleen maar financieel benaderen. Je koopt een huis niet om erin te beleggen maar om erin te wonen."

De aanwijzingen beginnen sterk toe te nemen dat er een kantelpunt op de woningmarkt is bereikt, erkent Knot. Maar dat is volgens hem eigenlijk ook wel wenselijk. Hij wijst erop dat er eindelijk weer wat meer huizen te koop staan en dat ze ook wat langer te koop staan.

Hypotheekrente

"Nu de hypotheekrente hoger ligt valt een stuk vraag in de markt weg, want mensen kunnen minder lenen", legt het centralebankhoofd uit. Dat is volgens hem de belangrijkste oorzaak van de recente prijsdaling. Maar er zou uiteindelijk wel weer een nieuw evenwicht moeten kunnen ontstaan.

Knot wil nog geen concrete voorspellingen doen over hoe de huizenprijzen zich volgend jaar gaan ontwikkelen. Maar voor een grote prijsval hij nog geen aanwijzingen. Hij wijst erop dat er nog steeds veel huizen boven de vraagprijs worden verkocht en dat er nog steeds een groot tekort is aan woningen in Nederland.

Hypotheekregels

In een klein land als Nederland is volgens Knot eigenlijk altijd wel sprake van enig tekort. Dat komt omdat de groei van het aanbod doorgaans langzamer groeit dan de vraag.

Wanneer de daling van de huizenprijzen doorzet komen er nu waarschijnlijk ook niet zo snel zoveel huizen ‘onder water’ te staan zoals bij de woningmarktcrisis zo’n tien jaar terug gebeurde, schat Knot in. Sindsdien zijn de hypotheekregels namelijk strenger geworden, waardoor de waarde van de hypotheek op het moment van aankoop niet hoger mag zijn dan de waarde van de woning. Ook de aflossingsplicht draagt daaraan bij.

Verhuisplannen

Dat is ook gunstig volgens Knot, want als er wel veel huizen snel onder water zouden komen te staan dan kan dat een daling van de huizenprijzen extra in de hand werken.

"Het is zeker te vroeg voor apocalyptische verhalen", vervolgt de DNB-president. Wie vanwege zijn gezinssituatie het gevoel heeft aan het kopen van een huis toe te zijn, zou die verhuisplannen dus gewoon moeten kunnen doorzetten. "Maar misschien moet je dan alleen wat voorzichtiger bieden."

Door: ANP

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.

22 mei '23 ( 6:09)

Prijs koopwoningen opnieuw gedaald in april

De prijs voor een gemiddelde koopwoning is in april opnieuw gedaald op jaarbasis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat al spreekt van een dalende trend sinds augustus 2022. De daling was vorige maand wel sterker dan in maart.