Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

WoningBouwersNL noemt afspraken over woningbouw niet realistisch

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
De prestatieafspraken tussen het Rijk en de provincies over de woningbouwopgave zijn niet realistisch. Dat oordeelt de branchevereniging voor bouwontwikkelaars WoningBouwersNL. Volgens de organisatie maakt vooral de lijst aan randvoorwaarden waaraan voldaan moet worden het lastig om de afspraken te laten slagen. Daarmee is het niet realistisch om te zeggen dat er nu al genoeg werk ligt om de sector de komende tien jaar aan de slag te houden, zo klinkt het.

De provincies schaarden zich eerder grotendeels achter de kabinetsplannen om tot en met 2030 meer dan 900.000 woningen te bouwen. De afspraken die het kabinet nu maakt met de provincies moeten in december dit jaar verder worden uitgewerkt tot zogeheten 'regionale woondeals'. Daarin staat onder meer welke bouwlocaties verder worden ontwikkeld.

Plannen nooit had te maken

Volgens WoningbouwersNL zijn er een hoop zaken die ervoor zorgen dat de afspraken nooit hard te maken zijn. "Provincies schermen met een enorme planvoorraad, maar in een groot deel van de plannen is nog niet eens begonnen met de onderzoeken die nodig zijn om ooit tot een voldragen bestemmingsplan te komen", aldus Coen van Rooyen, algemeen directeur van WoningBouwersNL. "Vervolgens komen er wensenlijstjes op tafel die eerst moeten worden ingevuld, wil de toegezegde capaciteit ook echt tot uitvoering worden gebracht."

Verder kijken

De ontwikkelaars wijzen onder andere op het ambtenarentekort, de stikstofproblemen en het regelen van de miljardenbijdrage van het Rijk voor infrastructuur die de plannen vertragen. "Op papier is het makkelijk om te zeggen dat je een belofte waar gaat maken op de voorwaarde dat we die zaken geregeld hebben", aldus Van Rooyen. "De realiteit is echter dat we die problemen allemaal niet van vandaag op morgen hebben opgelost." De branchevereniging dringt er op aan om verder te kijken dan alleen de locaties die toch al op de bureaus van ambtenaren lagen. Bouwend Nederland vroeg zich eerder al af hoe realistisch de plannen zijn.

Door: ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.