Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Bouw huizen in buurt van bestaande voorzieningen'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
In plaats van grootschalige woningbouwprojecten in buitengebieden zouden het kabinet en lagere overheden moeten inzetten op het bouwen van woningen voor starters en senioren in de buurt van bestaande voorzieningen. Dat stelt het College van Rijksadviseurs dat de overheid adviseert over de kwaliteit van de leefomgeving.

Om de woningnood in Nederland tegen te gaan heeft het kabinet afgesproken tot 2030 in totaal 900.000 woningen te bouwen. Maar dat moet geen doel op zich worden, vindt het college. Dat stelt daarom voor om de focus te leggen op het bouwen van huizen in de nabijheid van bijvoorbeeld scholen, werk en een goede ov-verbinding.

Vooral starters en senioren hebben behoefte aan een woning waarbij deze voorzieningen goed geregeld zijn, merkt het college. Zo willen starters vaak bij familie en vrienden in de buurt blijven, maar ook dicht bij hun werk. Ook senioren willen in de buurt van vrienden blijven wonen met de huisarts en winkels op kleine afstand. "Met een woning ‘in de wei’ is hun woonprobleem dus niet opgelost", aldus de adviseurs.

Doorstroom

Door de focus naar deze groepen te verschuiven, voorziet het adviesorgaan dat er een doorstroom op gang komt. Zo wonen sommige senioren nog in een gezinswoning die ze wel willen inruilen voor een andere woning, maar die is in de buurt niet te vinden. Door voor deze groep huizen te bouwen help je niet alleen de groep zelf, zo voorziet het college, maar komen er ook woningen beschikbaar voor startende gezinnen.

En daarmee kunnen dorpen en steden een opleving krijgen. Door meer huizen te bouwen op bepaalde locaties, maken meer mensen gebruik van bijvoorbeeld winkels, cafés en scholen. Ook worden zo warmtenetten rendabel of kunnen geschrapte buslijnen worden hersteld. Woningen staan volgens het college dan ook nooit op zichzelf. "Of ze nu een gehucht, dorp, stad of metropool vormen, altijd is het geheel meer dan de som der delen."

Door: ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.