Rutte noemt de energieafspraken van de Europese top 'belangrijke stap'

De EU-lidstaten zijn het in grote lijnen eens geworden over afspraken die moeten leiden tot een verlaging van de energieprijs. Na uren onderhandelen tijdens de Europese top in Brussel noemde premier Rutte het resultaat "een goede uitkomst" en "een belangrijke stap". Er wordt onder meer gezocht naar een manier om pieken in de gasprijs te begrenzen zonder de bezwaren die Nederland en Duitsland zien.

"Het is ongelooflijk complex. De gasprijs moet verder omlaag maar wel op een manier dat we het gas wel blijven krijgen. En niet dat ze afbuigen naar Azië of naar Latijns-Amerika. We moeten het hier hebben", aldus Rutte.

De EU-leiders werden het nog niet eens over de maximumprijs voor gas die veel EU-landen willen. Ook niet over de flexibele limiet voor hoge prijspieken die de commissie had voorgesteld, zo meldde Rutte. "We kijken wel of je bij hele rare zaken de prijs kunt afvijlen. Dat is ingewikkeld en moet nog nader worden bestudeerd en uitgewerkt door de ministers die over energie gaan."

"Dringend"

Dat moet wel "dringend" gebeuren. En dan moet er ook echt een "concreet" plan liggen waarover de EU-landen kunnen besluiten, hebben de leiders afgesproken. Tot dusver vroegen ze telkens om nader onderzoek of uitwerking.

Door: ANP