Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Branchevereniging BVVB lanceert keurmerk om malafide beheer tegen te gaan

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
Branchevereniging BVVB lanceert keurmerk om malafide beheer tegen te gaan
Geld van woningeigenaren in Nijmegen verdween deze zomer in de zak van een malafide VvE-beheerder. En het is niet de eerste keer dat er op deze manier werd gefraudeerd. Beheerkantoren hebben beschikking over het geld van VvE’s, maar hoeven niet aan dezelfde regels te voldoen als bijvoorbeeld banken. Daardoor kon de Nijmeegse VvE-beheerder tonnen achteroverdrukken. De branchevereniging van VvE-beheerders vond het daarom hoog tijd voor maatregelen en lanceert een eigen keurmerk om betrouwbaarheid te waarborgen. Dat meldt ANP Expert Support.

Marco van der Slik, eigenaar van J&M VvE Beheer, ontving als eerste beheerkantoor het keurmerk. "Wanneer je het keurmerk aanvraagt, controleert het Keurmerkinstituut in Zoetermeer zowel je bedrijfsvoering als de medewerkers. Daarbij gaat het onder andere over personeelsdossiers, nevenfuncties van medewerkers en over financiële gegevens."

Als eerste gaat een berichtje naar het Ministerie van Justitie met de vraag of het bedrijf of een van de medewerkers een financieel delict op z’n naam heeft staan. Ze hebben allemaal een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Marco: "Ik vind dat dit een voorwaarde moet zijn voor het uitoefenen van het beroep, maar dit is dus nog niet het geval."

Betrouwbaarheid van medewerkers

Naast de VOG vraagt het onafhankelijke Keurmerkinstituut naar alle arbeidscontracten en personeelsdossiers. Marco: "Daarbij gaat het niet alleen om de organisatie van je bedrijf, maar ook over nevenfuncties van medewerkers. Als Henk aandelen heeft in een ander bedrijf, moet de werkgever dat weten en vastleggen."

Ook wat betreft de financiële handelingen gaat de controle vooral om betrouwbaarheid. Marco: "Het instituut controleert of je de jaarrekening op tijd af hebt en of je voldoet aan de regels voor het beheren van andermans geld. Eén van die regels is bijvoorbeeld dat iemand die geld onder zijn hoede heeft nooit zelfstandig wat mag overmaken. Dit moet altijd afhankelijk zijn van minimaal twee mensen. Dus de één zet het klaar en de ander keurt het goed."

Door: Nationale Bouwgids

09 juni '23 (14:45)

Nieuwe bouwplannen voor NDSM-werf

De bouwplannen voor de NDSM-werf in Amsterdam worden veranderd. Daartoe heeft het college van B en W besloten. Daar waren vrijesectorwoningen, sociale huurwoningen en een basisschool gepland. Er zullen nu middeldure huurwoningen worden gerealiseerd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

08 juni '23 (12:53)

Huurprijs van corporatiewoningen stijgt met 2,4 procent

Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

08 juni '23 (10:38)

Energietoeslag bereikt niet doelgroep zegt Woonbond

Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.