Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Jetten teleurgesteld: vragen over energieplannen nog niet weg

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
Het is nog altijd onduidelijk of Nederlandse bezwaren tegen het begrenzen van de energieprijzen kunnen worden weggenomen, zegt energieminister Rob Jetten. Hij is "teleurgesteld" in de Europese Commissie. Die laat in haar voorstellen voor de energieministers van de EU-landen nog veel vragen open en maakt te weinig werk van energiebesparing naar Jettens zin.

De energieministers buigen zich in Luxemburg over nieuwe maatregelen tegen de energiecrisis. Ze doen dat in opdracht van de EU-leiders, die donderdag afspraken dat de commissie onder meer een limiet op pieken in de gasprijs zou uitwerken. Premier Mark Rutte sprak na afloop de verwachting uit dat dat ook gaat lukken.

Maar Jetten ziet nog weinig vooruitgang. "We vragen al een hele tijd om een impactanalyse." Er ligt nu "een eerste begin van zo'n analyse, maar ik heb nog altijd veel vragen over de toename van het gasverbruik en vragen over de financiële impact." Hij kan nog steeds niet overzien of gasleveranciers de EU straks niet inruilen voor beter betalende klanten. Of dat de Britten hun voordeel zullen doen met door de EU gesubsidieerde energie. "Dat soort consequenties moeten eerst wel in kaart worden gebracht voordat je daarover kunt besluiten."

Grote bezwaren

De commissie schetst grote bezwaren tegen een limiet op de prijs van stroom die met gas is opgewekt, zoals Spanje al een tijd geleden heeft ingevoerd. Om kwalijke effecten te voorkomen moet het plafond zo hoog worden dat burgers en bedrijven er weinig mee opschieten. En dan nog dreigt de maatregel het gasverbruik en de export van met gas opgewekte stroom naar bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk aan te jagen.

De commissie ziet meer in het losmaken van de prijs van groene en nucleaire stroom van die van elektriciteit uit gascentrales. Klanten betalen dan een prijs die de lagere kosten voor stroom van windmolens en kerncentrales weerspiegelt.

Resterende puzzelstukken

De energieminister van Tsjechië, dit halfjaar voorzitter van de EU, mist net als Jetten "nog veel dingen in het voorstel van de commissie". Die moet "de resterende puzzelstukken aanleveren", zegt de eveneens "licht teleurgestelde" minister Jozef Sikela.

Andere ministers sloegen een opgewektere toon aan, al was het maar omdat de energieprijzen de afgelopen weken rap zijn gedaald. Zo moet het volgens de Estse Riina Sikkut "behoorlijk eenvoudig" zijn om er nu uit te komen. Maar ook zij geeft toe dat besluiten er vandaag nog niet inzitten.

De dalende prijzen en de zachte herfst kunnen een akkoord ook juist bemoeilijken, zeggen diplomaten. De druk die de EU-landen voelden van burgers en bedrijven die hun energierekeningen niet meer kunnen betalen zal mogelijk verminderen.

Door: ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.