Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlanders vrezen wereldwijde ramp als energiegebruik hetzelfde blijft

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
Nederlanders vrezen wereldwijde ramp als energiegebruik hetzelfde blijft
Nederlanders vrezen een wereldwijde ramp als "we onze consumptie van energie en goederen de komende jaren niet drastisch verlagen", meldt de Europese Investeringsbank (EIB). Uit de jaarlijkse Klimaatenquête van de EIB komt naar voren dat 74 procent hier bang voor is. De Russische oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor de gasprijs zijn volgens 57 procent redenen om de transitie naar groene energie te versnellen.

De helft van de Nederlanders zegt dat een financiële crisis nu hun grootste zorg is. Van alle Europeanen ziet 45 procent het als de grootste zorg van dit moment. Een jaar geleden werd juist de coronapandemie als de grootste uitdaging gezien. Nederlanders denken verder dat de klimaatcrisis en milieuproblemen grote uitdagingen zijn voor ons land.

Kabinet treedt niet snel genoeg op

Het kabinet treedt niet snel genoeg op tegen klimaatverandering en milieuproblemen, vindt 79 procent van de Nederlanders. Ook hebben de meeste mensen het gevoel dat bedrijven en inwoners niet bereid zijn om hun consumptiepatroon aan te passen om klimaatverandering tegen te gaan. De meerderheid van de Nederlanders vindt het wel een goed idee om bijvoorbeeld meer belasting te heffen bij meer energieverbruik.

In Europa merkt 80 procent de gevolgen van klimaatverandering nu in hun dagelijks leven. In Duitsland gaat het om 79 procent, in Nederland zegt 59 procent klimaatverandering te voelen. In ons land is dat percentage even hoog als vorig jaar.

Uitstoot broeikasgassen

Slechts 29 procent gelooft dat Nederland erin zal slagen om de uitstoot van broeikasgassen "substantieel" te verlagen. Van alle Europeanen denkt 36 procent de belofte te halen. De Klimaatenquête is ingevuld door 28.000 Europeanen uit dertig landen. Zo'n 1000 Nederlanders vulden de enquête in.

Vooraanstaande wetenschappers publiceerden dinsdag in The Lancet een rapport over de gezondheid van de wereldbevolking in relatie tot de klimaatcrisis. Zij stellen dat mensen "overgeleverd zijn aan een wereldwijde verslaving aan fossiele brandstoffen". De wetenschappers zien een toename van het aantal sterfgevallen door hitte, honger en ziekten en zijn kritisch op regeringen die olie en gas blijven subsidiëren.

Door: ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.