Rendement woningisolatie is zo hoog dat subsidies grotendeels overbodig zijn

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
Het rendement van woningisolatie is zó hoog, dat subsidies om de verduurzaming van huizen te stimuleren in de meeste gevallen overbodig zijn. Dat concluderen Maastrichtse economen na onderzoek naar het tienjarige energieverbruik van meer dan 2.000 huishoudens, melden Maastricht Univerity en BNR. 

De onderzoekers keken hierbij naar het verbruik van gas voor en na isolatie van woningen en ontdekten dat isolatie een vermindering van 20 procent van het gasverbruik oplevert. Omgezet naar het rendement, gaat het om een rendement van 18 procent. Gezien de huidige gasprijzen, valt het rendement van isolatie nu nog hoger uit, ongeveer 40 procent hoger.

Nationaal Isolatieprogramma

Volgens de uitkomsten van dit onderzoek is het extra geld dat beschikbaar is gekomen voor het Nationaal Isolatieprogramma eigenlijk niet nodig. Wel zou subsidie gegeven moeten worden aan personen of plekken waar de pijnpunten zitten, zoals huishoudens in een koopwoning die zelf geen middelen hebben om te verduurzamen. “Daar zouden we misschien een lening kunnen geven, omdat het zo makkelijk terugverdiend wordt.” Ook zouden verhuurders met een financiële prikkel gestimuleerd kunnen worden om beter te isoleren.

Door: Nationale Bouwgids