Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bouwbedrijf BAM kampt met hoge inflatie en problemen in toeleveringsketen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
Bouwconcern BAM heeft de eerste negen maanden van dit jaar afgesloten met een hogere winst op een lagere omzet. De onderneming kampt naar eigen zeggen met de hoge inflatie en problemen in de toeleveringsketen die het resultaat drukten. Dat de winst toch hoger uitviel had onder andere te maken met een voordeel door de verkoop van een onderdeel.

BAM sloot de meetperiode af met een omzet van 4,9 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog 5,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat kwam uit op ruim 281 miljoen euro, tegen dik 223 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De boekwinst op de eerdere verkoop van de Duitse werkmaatschappij Wayss & Freytag was daarbij 52 miljoen euro.

Dat de omzet van het concern lager uitviel had onder andere te maken met het eerder afstoten van onderdelen. Zo wordt de divisie BAM International verder afgebouwd. Ook in België en Duitsland ging het activiteitenniveau omlaag. De strategie van BAM is erop gericht voorspelbaarder te worden. Zeker omdat de bouwer in het verleden veelvuldig heeft moeten bloeden voor projecten die qua kosten en timing flink uit de pas liepen. BAM is daarom veel secuurder met het aangaan van nieuwe opdrachten.

Verkoop activiteiten

Mede door de verkoop van activiteiten was ook het orderboek van BAM minder gevuld. Het bedrijf heeft nog voor zo'n 10 miljard euro aan werk liggen. Dat was na de eerste zes maanden van dit jaar nog 12,2 miljard euro. De afname heeft deels te maken met de verkoop van Wayss & Freytag. Ook heeft BAM minder werk aan Britse snelwegen, nadat een regionaal ontwikkelprogramma voor wegen door de overheid werd herzien.

BAM stelt verder dat de woningactiviteiten in Nederland goed bleven presteren na "zeer sterke" prestaties een jaar eerder. In de eerste negen maanden van het jaar verkocht BAM 1103 woningen. Dat waren er een jaar eerder nog 1787. Voor het hele jaar verwacht BAM 2000 woningen te kunnen verkopen. Wat de impact van de recente beslissing van de Raad van State in het stikstofdossier betekent voor BAM, liet de bouwer nog in het midden. De RvS zette een streep door een vrijstellingsregeling waardoor voor tienduizenden bouwprojecten apart een milieuvergunning aangevraagd zal moeten worden. Dit zal tot grote vertragingen leiden.

Onderzoek

Verder maakte BAM bekend dat het onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij BAM International nog altijd loopt. BAM kreeg recent de FIOD en het Openbaar Ministerie op bezoek. BAM werkt naar eigen zeggen volledig mee aan het onderzoek.

Door: ANP

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.