Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bouwbedrijven verliezen fors op Damrak na stikstofuitspraak

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
Bouwbedrijven BAM en Heijmans zijn woensdag bij de grootste verliezers op de aandelenbeurs van Amsterdam geëindigd. Een uitspraak van de Raad van State over stikstofwetgeving rond bouwprojecten gaat naar verwachting veel bouwprojecten vertragen. Verder keken beleggers uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve dat later op de dag bekend wordt.

De hoogste algemene bestuursrechter van Nederland verklaarde dat de zogeheten bouwvrijstelling juridisch onhoudbaar is. Met die vrijstelling hoefden bouwers voor de bouw-, sloop- of aanlegfase van bijvoorbeeld een huis geen natuurvergunning aan te vragen en te berekenen hoeveel stikstof in kwetsbare natuur terechtkomt. Nu moet dat wel weer, wat volgens de bouwsector enorme vertragingen gaat opleveren.

BAM raakte door alle commotie 7,7 procent van zijn beurswaarde kwijt. Heijmans, dat 's ochtends een kwartaalbericht naar buiten had gebracht, zakte bijna 10 procent.

AEX-index

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde bijna een procent lager op 667.24 punten. Unibail-Rodamco-Westfield (plus 0,4 procent) was koploper in de hoofdindex, die voor het grootste deel uit verliezers bestond. Just Eat Takeaway was met een min van 6 procent de grootste verliezer. De MidKap zakte 1 procent tot 904.67 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,8 procent.

Financiële markten rekenen op een renteverhoging van 0,75 procentpunt van de Fed in de Verenigde Staten. De grote vraag is wat voorzitter Jerome Powell gaat zeggen over de omvang van de toekomstige rentestappen. Cijfers van loonstrookverwerker ADP wezen op een sterke Amerikaanse arbeidsmarkt, wat kan pleiten voor nog meer fikse renteverhogingen.

Omzet

Wolters Kluwer won 0,3 procent. De informatieleverancier zag de omzet in de eerste negen maanden van het jaar met 15 procent stijgen, dankzij een positieve impact van de duurdere dollar. TomTom klom 1,3 procent. De navigatiespecialist liet weten met de introductie van een nieuw kaartenplatform de groei in de komende jaren te willen versnellen.

In Kopenhagen zakte A.P. Møller-Maersk bijna 6 procent. De Deense containerrederij en vrachtvervoerder kende opnieuw een recordkwartaal. Wel waarschuwde het concern voor een daling van de wereldwijde vraag naar containers vanwege de verslechterde economische vooruitzichten. Aston Martin kelderde 15,3 procent in Londen na een sombere prognose over de rest van het jaar.

Euro

De euro was 0,9862 dollar waard, tegen 0,9929 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,8 procent tot 89,97 dollar. Brentolie werd ook 1,65 procent duurder, op 96,17 dollar per vat.

Door: ANP

09 juni '23 (14:45)

Nieuwe bouwplannen voor NDSM-werf

De bouwplannen voor de NDSM-werf in Amsterdam worden veranderd. Daartoe heeft het college van B en W besloten. Daar waren vrijesectorwoningen, sociale huurwoningen en een basisschool gepland. Er zullen nu middeldure huurwoningen worden gerealiseerd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

08 juni '23 (12:53)

Huurprijs van corporatiewoningen stijgt met 2,4 procent

Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

08 juni '23 (10:38)

Energietoeslag bereikt niet doelgroep zegt Woonbond

Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.