Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bouwbedrijven verliezen fors op Damrak na stikstofuitspraak

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Bouwbedrijven BAM en Heijmans zijn woensdag bij de grootste verliezers op de aandelenbeurs van Amsterdam geëindigd. Een uitspraak van de Raad van State over stikstofwetgeving rond bouwprojecten gaat naar verwachting veel bouwprojecten vertragen. Verder keken beleggers uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve dat later op de dag bekend wordt.

De hoogste algemene bestuursrechter van Nederland verklaarde dat de zogeheten bouwvrijstelling juridisch onhoudbaar is. Met die vrijstelling hoefden bouwers voor de bouw-, sloop- of aanlegfase van bijvoorbeeld een huis geen natuurvergunning aan te vragen en te berekenen hoeveel stikstof in kwetsbare natuur terechtkomt. Nu moet dat wel weer, wat volgens de bouwsector enorme vertragingen gaat opleveren.

BAM raakte door alle commotie 7,7 procent van zijn beurswaarde kwijt. Heijmans, dat 's ochtends een kwartaalbericht naar buiten had gebracht, zakte bijna 10 procent.

AEX-index

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde bijna een procent lager op 667.24 punten. Unibail-Rodamco-Westfield (plus 0,4 procent) was koploper in de hoofdindex, die voor het grootste deel uit verliezers bestond. Just Eat Takeaway was met een min van 6 procent de grootste verliezer. De MidKap zakte 1 procent tot 904.67 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,8 procent.

Financiële markten rekenen op een renteverhoging van 0,75 procentpunt van de Fed in de Verenigde Staten. De grote vraag is wat voorzitter Jerome Powell gaat zeggen over de omvang van de toekomstige rentestappen. Cijfers van loonstrookverwerker ADP wezen op een sterke Amerikaanse arbeidsmarkt, wat kan pleiten voor nog meer fikse renteverhogingen.

Omzet

Wolters Kluwer won 0,3 procent. De informatieleverancier zag de omzet in de eerste negen maanden van het jaar met 15 procent stijgen, dankzij een positieve impact van de duurdere dollar. TomTom klom 1,3 procent. De navigatiespecialist liet weten met de introductie van een nieuw kaartenplatform de groei in de komende jaren te willen versnellen.

In Kopenhagen zakte A.P. Møller-Maersk bijna 6 procent. De Deense containerrederij en vrachtvervoerder kende opnieuw een recordkwartaal. Wel waarschuwde het concern voor een daling van de wereldwijde vraag naar containers vanwege de verslechterde economische vooruitzichten. Aston Martin kelderde 15,3 procent in Londen na een sombere prognose over de rest van het jaar.

Euro

De euro was 0,9862 dollar waard, tegen 0,9929 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,8 procent tot 89,97 dollar. Brentolie werd ook 1,65 procent duurder, op 96,17 dollar per vat.

Door: ANP

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.