Normal_interpolis_ontvangt_honderden_schademeldingen_na_noodweer

De daling op de Nederlandse huizenmarkt zet stevig door. Was de prijsdaling ten opzichte van de voorgaande maand in augustus nog 0,18 procent, in september was dit met 0,46 procent ruim twee keer zoveel. Dit blijkt uit de maandelijkse woningmarktanalyse van Ortec Finance. Op kwartaalbasis was er in 65 procent van alle gemeenten een prijsdaling en de mate waarin wordt overboden verkeert in vrije val. Dit meldt Ortec Finance.

 

De woningmarkt liet in september wederom een ingrijpende verandering zien. Voor de tweede maand op rij daalden de huizenprijzen op landelijk niveau: in september waren de prijzen gemiddeld 0,46 procent lager dan de maand ervoor. In augustus, de eerste maand met een daling sinds Ortec Finance in april 2019 begon met de maandelijkse analyse van de woningmarkt, was dit nog 0,18 procent. 

Op gemeenteniveau bericht Ortec Finance al een aantal maanden over een negatieve prijsontwikkeling. Ook in september nam het aantal gemeenten met een prijsdaling wederom toe: in 251 gemeenten daalden de huizenprijzen ten opzichte van augustus. Op kwartaalbasis daalden de prijzen in 227 gemeenten, meer dan 65 procent van het totaal.

Overbiedingen in vrije val

Op landelijk niveau was in september het overbiedingspercentage ruim een procentpunt lager dan de voorgaande maand. Dit geldt voor elk woningtype: appartementen, vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeshuizen. Er wordt nog steeds overboden, maar bij alle woningtypen neemt de mate waarin fors af. Deze ontwikkeling is al een aantal maanden gaande, maar zo’n grote daling is nog niet eerder waargenomen.

Kentering woningmarkt zet stevig door

Samenvattend laat de woningmarkt een afname zien van het mediane percentage waarmee wordt overboden, in combinatie met een zich voortzettende negatieve prijsontwikkeling. Sinds augustus geldt die prijsdaling niet alleen lokaal, maar voor de gehele Nederlandse woningmarkt. Dit zijn duidelijke signalen dat de kentering waarover Ortec Finance de afgelopen maanden rapporteerde stevig doorzet. Met iets meer dan 17.000 geregistreerde verkopen is het aantal woningtransacties in september vergelijkbaar met een jaar eerder.

Door: Nationale Bouwgids