Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

AFM verwacht geen forse prijsval huizen zoals tien jaar geleden na crisis

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
AFM verwacht geen forse prijsval huizen zoals tien jaar geleden na crisis
De dalende huizenprijzen zijn een "bron van zorg" volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Toch is de situatie duidelijk anders dan bij de prijsdaling van ruim tien jaar terug na de financiële crisis, stelt AFM-topvrouw Laura van Geest bij de presentatie van een het nieuwe Trendzicht-rapport van de toezichthouder.

Door de stijgende hypotheekrente kunnen huizenzoekers de laatste tijd minder lenen voor het kopen van een nieuwe woning. Dat heeft voor een omslag gezorgd op de markt. Na een periode van forse prijsstijgingen lopen de huizenprijzen nu wat terug. Daardoor is de kans aanwezig dat een huis dat mensen de afgelopen jaren hebben gekocht ‘onder water’ komt te staan. Dat gebeurt als hun huis minder waard zou worden dan hun hypotheek, iets wat een grote impact op huishoudens kan hebben.

Maar een forse huizenprijsdaling wordt niet verwacht, aldus de AFM. Dit komt onder meer doordat het woningaanbod op de markt achterblijft bij de grote vraag. De toezichthouder wijst er ook op dat de rente nog steeds stukken lager is dan de inflatie. Hierdoor blijft het aantrekkelijk om veel te lenen. Wat verder meespeelt is dat de hogere rente voor een groot deel van de huiseigenaren geen directe gevolgen heeft, omdat zij hun hypotheekrente voor langere tijd hebben vastgelegd.

Staat Nederlandse economie

De AFM merkt in bredere zin op dat het nog steeds goed gaat met de Nederlandse economie, ondanks de wereldwijde problemen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. De economie blijft volgend jaar waarschijnlijk doorgroeien, al is het dan wat minder snel dan in de afgelopen jaren. Maar het blijven wel onzekere tijden, vandaar dat de waakhond extra aandacht vraagt voor de financiële positie van huishoudens en bedrijven.

Een van de risico’s die de AFM ziet is de hervorming van het pensioenstelsel. Die "is complex en heeft ingrijpende gevolgen voor miljoenen huishoudens", stelt de toezichthouder. Ook de hoge inflatie geniet de aandacht van de financiële waakhond. Mochten de inflatie en de energiekosten namelijk verder oplopen, dan kan dat volgens de AFM ertoe leiden dat huishoudens niet langer hun hypotheken of verzekeringen kunnen betalen. Het eventuele afbouwen van overheidssteun, zoals het prijsplafond voor energie, kan daar verder aan bijdragen.

Uitdaging

Volgens de AFM is het daarom een uitdaging om die steun te krijgen waar die het hardst nodig is. "Wanneer een fors deel van de (generieke) steunmaatregelen terechtkomt bij huishoudens en bedrijven die deze steun niet direct nodig hebben, kan dit leiden tot extra bestedingen die de inflatie juist verder aanwakkeren", aldus de waakhond.

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).