Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Makelaars vroegen per abuis 3700 geheime adressen op

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
Makelaars en hypotheekverstrekkers die de gegevens van gebouwen opvroegen, hebben in sommige gevallen ook doorgekregen wie de eigenaren of bewoners zijn, terwijl die informatie geheim was. Dat is tussen 18 september en 11 oktober ongeveer 3700 keer gebeurd.

Het is niet zo dat de gegevens op straat zijn komen te liggen, de informatie is verstrekt aan een "beperkte doelgroep van zakelijke klanten". Die zijn verplicht om de gegevens te vernietigen, benadrukt het Kadaster na berichtgeving van de Volkskrant.

Als mensen bij de gemeente hun adres doorgeven, kunnen ze aanvragen dat die gegevens geheim blijven. Ze hoeven daar geen verklaring voor te geven. De adresgegevens van die mensen gaan dan wel naar bijvoorbeeld de Belastingdienst en het Kadaster, maar die instanties moeten ervoor zorgen dat de informatie niet in zijn geheel bij anderen terechtkomt. Makelaars kunnen dan wel informatie krijgen over een pand zelf, maar niet over de mensen in het pand.

Computersystemen

Toen de computersystemen van het Kadaster werden bijgewerkt, ging dat niet goed, legt een woordvoerster uit. Gemeenten gaven wel door dat adressen geheim waren, maar het Kadaster registreerde dat niet. Daardoor kregen de zakelijke klanten toch informatie over de bewoners. De opvragers "zijn zich daar niet van bewust geweest, ze waren niet op zoek naar informatie over personen, maar naar informatie over het object, bijvoorbeeld om de waarde van een vergelijkbaar pand te kunnen taxeren", zegt het Kadaster.

Volgens de organisatie zijn bij ongeveer 3700 "zakelijke bevragingen" te veel gegevens verstrekt. Maar omdat het mogelijk is dat meerdere opvragers informatie over hetzelfde pand wilden hebben, kan het werkelijke aantal gedupeerden lager zijn.

Fout hersteld

Het Kadaster heeft de gedupeerden op de hoogte gebracht. Zij kunnen bij de organisatie opvragen wie hun informatie heeft opgevraagd. "Ze kunnen dan zelf inschatten of er een risico is. Zij weten zelf waarom ze een geheim adres hebben", aldus het Kadaster. In de computersystemen van de dienst is de fout hersteld.

Het Kadaster heeft de situatie gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast zijn de opvragers geïnformeerd dat ze te veel gegevens hebben gekregen, dat die informatie moet worden vernietigd en dat ze schriftelijk moeten bevestigen dat ze dit hebben gedaan. Een deel van hen heeft dit inmiddels doorgegeven, aldus het Kadaster.

Van een andere groep mensen zijn de gegevens helemaal afgeschermd, dat is een nog scherpere beveiliging. Dit zijn bijvoorbeeld politici en mensen die bedreigd worden. Zij zijn niet getroffen door het huidige datalek.

Door: ANP

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.