Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Makelaars vroegen per abuis 3700 geheime adressen op

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Makelaars en hypotheekverstrekkers die de gegevens van gebouwen opvroegen, hebben in sommige gevallen ook doorgekregen wie de eigenaren of bewoners zijn, terwijl die informatie geheim was. Dat is tussen 18 september en 11 oktober ongeveer 3700 keer gebeurd.

Het is niet zo dat de gegevens op straat zijn komen te liggen, de informatie is verstrekt aan een "beperkte doelgroep van zakelijke klanten". Die zijn verplicht om de gegevens te vernietigen, benadrukt het Kadaster na berichtgeving van de Volkskrant.

Als mensen bij de gemeente hun adres doorgeven, kunnen ze aanvragen dat die gegevens geheim blijven. Ze hoeven daar geen verklaring voor te geven. De adresgegevens van die mensen gaan dan wel naar bijvoorbeeld de Belastingdienst en het Kadaster, maar die instanties moeten ervoor zorgen dat de informatie niet in zijn geheel bij anderen terechtkomt. Makelaars kunnen dan wel informatie krijgen over een pand zelf, maar niet over de mensen in het pand.

Computersystemen

Toen de computersystemen van het Kadaster werden bijgewerkt, ging dat niet goed, legt een woordvoerster uit. Gemeenten gaven wel door dat adressen geheim waren, maar het Kadaster registreerde dat niet. Daardoor kregen de zakelijke klanten toch informatie over de bewoners. De opvragers "zijn zich daar niet van bewust geweest, ze waren niet op zoek naar informatie over personen, maar naar informatie over het object, bijvoorbeeld om de waarde van een vergelijkbaar pand te kunnen taxeren", zegt het Kadaster.

Volgens de organisatie zijn bij ongeveer 3700 "zakelijke bevragingen" te veel gegevens verstrekt. Maar omdat het mogelijk is dat meerdere opvragers informatie over hetzelfde pand wilden hebben, kan het werkelijke aantal gedupeerden lager zijn.

Fout hersteld

Het Kadaster heeft de gedupeerden op de hoogte gebracht. Zij kunnen bij de organisatie opvragen wie hun informatie heeft opgevraagd. "Ze kunnen dan zelf inschatten of er een risico is. Zij weten zelf waarom ze een geheim adres hebben", aldus het Kadaster. In de computersystemen van de dienst is de fout hersteld.

Het Kadaster heeft de situatie gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast zijn de opvragers geïnformeerd dat ze te veel gegevens hebben gekregen, dat die informatie moet worden vernietigd en dat ze schriftelijk moeten bevestigen dat ze dit hebben gedaan. Een deel van hen heeft dit inmiddels doorgegeven, aldus het Kadaster.

Van een andere groep mensen zijn de gegevens helemaal afgeschermd, dat is een nog scherpere beveiliging. Dit zijn bijvoorbeeld politici en mensen die bedreigd worden. Zij zijn niet getroffen door het huidige datalek.

Door: ANP

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.