Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

RvS wil dat minister De Jonge woningwet opheldert of heroverweegt

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
De belangrijkste adviseur van de regering vindt dat woonminister Hugo de Jonge moet uitleggen waarom onderscheid tussen verschillende type huurders gerechtvaardigd is in zijn woningwet. Met die wet wil hij een huurverlaging regelen voor mensen met een laag inkomen, die bij een woningcorporatie huren. Maar de Raad van State is kritisch op die wetswijziging, omdat er onderscheid wordt gemaakt tussen huurders bij een corporatie en huurders met een huisbaas.

De Jonge moet volgens de Raad van State een "objectieve rechtvaardiging" geven voor het feit dat private huurders geen verlaging krijgen. Als deze rechtvaardiging niet gegeven kan worden, moet het kabinet het voorstel heroverwegen, aldus de Raad. Momenteel is in de wet "onvoldoende gemotiveerd" waarom onderscheid gemaakt wordt tussen huurders die bij een woningcorporatie huren. De adviseur benadrukt dat huurders "zeker in de huidige krappe woningmarkt" doorgaans niet de luxe hebben om te kiezen of ze huren bij een corporatie of een private verhuurder.

Voorstel mogelijk aangepast

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat het eerder aangekondigde wetsvoorstel binnen enkele weken naar de Tweede Kamer gaat. Dan zal De Jonge ook toelichten "tot welke wijzigingen in het wetsvoorstel het advies van de Raad van State heeft geleid". Mogelijk past hij zijn voorstel dus nog aan.

Het is de RvS ook niet duidelijk waarom er niet voor is gekozen om de huurtoeslag "in te zetten". Het verder verhogen van deze toeslag zou ook huurders met een laag inkomen helpen, en aan die ingreep kleven veel minder nadelen. Zo worden óók mensen die niet bij een woningcorporatie huren met zo'n maatregel geholpen.

Beoogde doelgroep

In het wetsvoorstel staat niet duidelijk "of de beoogde doelgroep, huurders met een laag inkomen én een kwetsbare huurquote, ook daadwerkelijk bereikt wordt", zegt de Raad van State. Ook vraagt de Raad zich af hoe het voorstel zich verhoudt tot de andere maatregelen om kwetsbare huurders financieel een steuntje in de rug te geven.

Door: ANP

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.