Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Budget Energie komt na ophef terug op besluit zonnestroom

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Budget Energie komt na ophef terug op besluit zonnestroom
Budget Energie gaat klanten met zonnepanelen toch weer jaarlijks vergoeden voor geleverde zonnestroom, in plaats van maandelijks. Dat heeft directeur Caroline Princen gezegd in televisieprogramma Radar. Over de kwestie was recent ophef ontstaan omdat klanten geld misliepen. De Consumentenbond verwijderde Budget Energie na veel klachten zelfs uit zijn prijsvergelijker voor energieleveranciers.

Particulieren met zonnepanelen op hun dak hebben de mogelijkheid om te veel geproduceerde stroom te salderen. Dat betekent dat ze de hoeveelheid stroom die ze niet gebruiken en terugleveren aan het stroomnet mogen aftrekken van de hoeveelheid energie die ze hebben gebruikt van de energieleverancier.

Maar waar de meeste energieleveranciers jaarlijks salderen, deed Budget Energie dit vanaf 1 juli maandelijks bij klanten met een variabel contract. Dat is vooral in de wintermaanden nadelig, omdat zonnepanelen dan veel minder opleveren terwijl het elektriciteitsverbruik juist hoog is. Over een jaar uitgesmeerd wordt dat gecompenseerd door zonnigere periodes, maar consumenten lopen geld mis als de overtollige zonne-energie uit de zomer niet wordt verrekend met het verbruik in de wintermaanden.

Niet handig

Princen erkent dat de onderneming de zaak niet handig heeft aangepakt. "We betreuren dat we zoveel ruis hebben veroorzaakt." Daarom kiest het bedrijf er volgens haar ook voor om alles met terugwerkende kracht terug te draaien. Geen enkele klant met zonnepanelen zal dus nadeel ondervinden.

Maar Princen geef ook aan dat Budget Energie afgelopen zomer niet zonder reden van beleid was gewijzigd. Volgens haar zou het "oneerlijk" zijn om de vergoeding jaarlijks te verrekenen. Er zijn de laatste jaren veel mensen met zonnepanelen bijgekomen. Daarmee is Budget Energie ook meer geld kwijt aan het salderen. Princen geeft aan dat het nu de mensen zonder zonnepanelen zijn die hiervoor de rekening betalen. Die huishoudens - vaak ook mensen met lagere inkomens - zouden door de salderingsregeling zoals die nu is, worden gedupeerd.

Budget Energie wil dit laatste punt graag aandragen in de politieke discussie over het onderwerp. De Tweede Kamer behandelt begin december een voorstel om energieleveranciers te verplichten jaarlijks te salderen. Vanuit de energiebranche klinkt vaker kritiek op de salderingsregeling, die het kabinet vanaf 2025 wil versoberen. Essent stelde eerder dat salderen innovatie in bijvoorbeeld thuisopslag van energie niet stimuleert.

Door: ANP

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.