Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Wereldwijde uitstoot van gebouwen en bouwsector stijgt naar recordhoogte

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
De CO2-uitstoot van gebouwen en de bouwsector heeft afgelopen jaar wereldwijd een nieuw hoogtepunt bereikt, stelt het VN-milieubureau UNEP woensdag in een nieuw rapport. Daarmee ligt de sector niet op schema om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Er werd meer geïnvesteerd in gebouwen die zo zuinig mogelijk omgaan met energie, in totaal zo'n 237 miljard dollar. Ondanks deze investeringen zijn het energieverbruik en de CO2-uitstoot van de sector hoger dan voor de coronapandemie, constateert het milieubureau van de Verenigde Naties.

Het rapport is woensdag gepubliceerd tijdens de VN-klimaattop COP27 in het Egyptische Sharm-el-Sheikh. Deze dag staat in het teken van klimaatfinanciering. Door de stijging in uitstoot wordt volgens UNEP "de kloof" om de klimaatdoelen te behalen alleen maar groter. Chef van het milieubureau Inger Andersen vindt dat er "onmiddellijke actie, investeringen en beleid" nodig zijn in de sector om uitstoot te verminderen.

Veranderingen

Het milieubureau ziet ruimte voor veranderingen. De oorlog in Oekraïne en hoge energiekosten geven mogelijk prikkels om energie te besparen. Door minder koopkracht en gebrek aan voldoende materiaal kan verduurzaming echter ook vertragen.

Ook wijst UNEP erop dat de Afrikaanse bevolking tot 2050 aanzienlijk blijft groeien. De Afrikaanse sector zou zich moeten richten op gebouwen die bestand zijn tegen klimaatverandering. Daarnaast kan het continent volgens het milieubureau kijken naar duurzame bouwmaterialen en ontwerptechnieken. "Afrika is rijk aan hernieuwbare energiebronnen, zoals zon en wind", stelt UNEP. Gebouwen kunnen daardoor duurzaam van stroom worden voorzien.

Door: ANP

09 juni '23 (14:45)

Nieuwe bouwplannen voor NDSM-werf

De bouwplannen voor de NDSM-werf in Amsterdam worden veranderd. Daartoe heeft het college van B en W besloten. Daar waren vrijesectorwoningen, sociale huurwoningen en een basisschool gepland. Er zullen nu middeldure huurwoningen worden gerealiseerd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

08 juni '23 (12:53)

Huurprijs van corporatiewoningen stijgt met 2,4 procent

Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

08 juni '23 (10:38)

Energietoeslag bereikt niet doelgroep zegt Woonbond

Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.