Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Sterke stijging van de woningprijzen lijkt voorbij, ook in grote steden

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
De sterke stijging van de woningprijzen lijkt voorbij. Ook in de grote Nederlandse steden lijkt de markt af te koelen, meldt het Kadaster op basis van de woningmarktcijfers van het derde kwartaal. Hoe de markt zich in de toekomst gaat ontwikkelen, in het licht van onder meer de hoge inflatie, het woningtekort en gestegen energieprijzen, blijft volgens het Kadaster de vraag.

De PBK-index, de woningprijsindex van het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek, daalde in september met 1 procent ten opzichte van augustus. Een maand eerder was er ook al sprake van een daling. Ook op jaarbasis zet de stijging minder sterk door. Zo waren bestaande koopwoningen in september nog 9 procent duurder dan een jaar eerder, maar aan het begin van dit jaar lagen de prijzen nog 22 procent hoger in vergelijking met begin 2021.

Die prijsdaling is ook te zien in de vier steden met de meeste inwoners. Die kenden een "zeer sterke stijging" van de woningprijs sinds 2015. Maar in het derde kwartaal liet Amsterdam een lichte daling op kwartaalbasis zien van iets minder dan 1 procent. Het Kadaster merkt daarbij op dat de hoofdstad vaak een voorloper is in de ontwikkelingen op de koopwoningmarkt. Utrecht liet de sterkste daling van de vier grootste steden zien, van bijna 2 procent ten opzichte van april tot en met juni van dit jaar.

Gestegen hypotheekrente

Als een van de belangrijkste redenen voor het afkoeling van de woningmarkt noemt het Kadaster de gestegen hypotheekrente. Die leidt ertoe dat kopers inmiddels ongeveer 10 procent minder kunnen lenen dan aan het begin van dit jaar. Daardoor wordt de prijsontwikkeling van koopwoningen gedempt.

Het Kadaster weet nog niet hoe de woningmarkt zich nu verder zal ontwikkelen. Zo hebben consumenten te maken met de hoge inflatie en gestegen energiekosten. Maar aan de andere kant stijgen de lonen in veel sectoren en zou de rente in de loop van volgend jaar weer kunnen dalen als de inflatie dat ook doet. "Al met al is het nog de vraag wat dit gaat doen met de woningmarkt", aldus het Kadaster.

Door: ANP

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.

22 mei '23 ( 6:09)

Prijs koopwoningen opnieuw gedaald in april

De prijs voor een gemiddelde koopwoning is in april opnieuw gedaald op jaarbasis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat al spreekt van een dalende trend sinds augustus 2022. De daling was vorige maand wel sterker dan in maart.