Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Versneld van kolen af nodig voor behalen klimaatdoelen'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
'Versneld van kolen af nodig voor behalen klimaatdoelen'
Alleen het uitbreiden van de capaciteit aan zonnepanelen en windmolens is niet voldoende om de klimaatdoelen te halen. Er moet ook geld komen voor alternatieven voor kolen en een versnelde overstap van de vervuilendste methode om stroom op te wekken, stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Als er niks wordt gedaan is alleen de uitstoot van kolencentrales voldoende om te zorgen dat de opwarming van de aarde boven de 1,5 graad uitkomt, aldus het agentschap.

"Kolen zijn de belangrijkste bron van CO2-uitstoot bij de energie-opwek en de belangrijkste energiebron wereldwijd", aldus IEA-directeur Fatih Birol. "Dat geeft al aan hoeveel schade kolen aan ons klimaat toebrengen en de enorme uitdaging die we hebben om ze te vervangen en tegelijkertijd de energietoevoer veilig te stellen."

Volgens Birol vindt meer dan 95 procent van de energie-opwek met kolen plaats in landen die hun uitstoot netto naar nul willen brengen. "Maar hoewel er een bemoedigende impuls is binnen overheden om de capaciteit voor het opwekken van schone energie uit te breiden, blijft het een onopgelost probleem hoe we met de enorme hoeveelheid kolencentrales wereldwijd om moeten gaan."

Specifieke omstandigheden

Het IEA zegt dat ieder land een eigen aanpak zal moeten volgen aangepast aan de eigen specifieke omstandigheden. Landen als Indonesië, Mongolië, China, Vietnam, India en Zuid-Afrika leunen bijvoorbeeld nog zwaar op kolencentrales en de overgang naar schone energie zal daar een grote uitdaging worden. In veel Aziatische landen staan nog relatief veel jonge kolencentrales waarvan de investering nog niet terugverdiend is.

Als alle landen hun klimaatbeloftes willen halen, moet tot en met 2030 ongeveer een derde van de capaciteit van kolencentrales verdwijnen. Daarvan moet driekwart door zonne- en windstroom worden opgevangen. Als de wereld de opwarming tot 1,5 graad wil beperken moet tegen 2050 de capaciteit van kolencentrales wereldwijd met 90 procent zijn teruggeschroefd.

Relatief goedkoop

Het IEA waarschuwt dat de huidige energiecrisis kan leiden tot meer interesse in kolen, die relatief goedkoop zijn en makkelijk te verkrijgen. Om juist te zorgen dat kolencentrales sneller worden afgedankt zou gezorgd moeten worden dat de financiering van bestaande centrales goedkoper wordt gemaakt. Eigenaren hebben hun investering dan sneller terugverdiend.

Ook is het zaak om te zorgen dat er nieuwe banen komen op plekken waar de kolenindustrie verdwijnt. De winning van mineralen die in batterijen voor elektrische auto's worden gebruikt, kan bijvoorbeeld voor nieuwe banen zorgen voor mijnwerkers in steenkolenmijnen, schrijft het IEA in zijn rapport.

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).