Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Overheidsmaatregelen ongunstig voor starters op de woningmarkt'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
'Overheidsmaatregelen ongunstig voor starters op de woningmarkt'
Investeerders trekken zich terug uit de woningmarkt, observeert het Kadaster in zijn derde kwartaalbericht op basis van cijfers van 2018 tot nu. Reden hiervoor zijn de maatregelen die de overheid heeft doorgevoerd, zoals de verhoging van de overdrachtsbelasting, beperking van maximale huur en gebieden aanwijzen waar een investeerder, onder voorwaarden, geen huis meer mag kopen. Dit zal leiden tot grote voordelen voor de starter op de woningmarkt die nu eindelijk de ideale woning kan vinden, is de gedachte. Dat meldt ANP Expert Support.

Echter, de maatregelen hebben maar een minimaal voordelig effect. Ook zonder de maatregelen, die de overheid heeft doorgevoerd om de zogeheten “buy-to-let” markt te beperken, lopen de investeringen terug. Dit heeft namelijk alles te maken met de uitkomst van de rekensom tussen prijs, inkomsten (huur) en financieringslasten. De prijs is behoorlijk gestegen, terwijl de huur eenzelfde stijging niet aan kan, aangezien de woning dan onbetaalbaar wordt.

De financieringslasten zijn de laatste maanden, vergelijkbaar voor particulieren, enorm gestegen waardoor het rendement niet meer behaald kan worden en investeerders zich terugtrekken. Het aanbod woningen met een actieve huurder is de laatste maanden enorm gestegen, investeerders willen graag van hun bezit af nu de woningmarkt op een kantelpunt staat.

Aanbod

De voordelige effecten dat starters op de woningmarkt nu een enorm aanbod tot hun beschikking hebben valt te betwijfelen. Gezien de hoge aanschafprijs die nog altijd betaald moet worden, eigen vermogen om de kosten koper te betalen en toenemende rente blijft het aanbod onbereikbaar. Met een modaal salaris voor een eenpersoonshuishouden blijft ruim 92 procent van het aanbod in 2022 niet te betalen zonder hulp van familie of samen te wonen met vrienden. En juist deze groep is bestemd om een huurwoning in het middensegment te betrekken.

Door: Nationale Bouwgids

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.