Kabinet stopt 50 miljoen in privaat noodfonds energie

Het kabinet draagt maximaal 50 miljoen euro bij aan het op Prinsjesdag aangekondigde private noodfonds voor huishoudens die ondanks alle steunmaatregelen niet hun hele energierekening kunnen betalen. Dat meldt minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) aan de Tweede Kamer.

Het kabinet heeft al miljarden uitgetrokken om de armste gezinnen te helpen hun vaste lasten te betalen. Vanaf januari is daarnaast een prijsplafond voor gas en elektriciteit van kracht waardoor de stijging van de energierekening voor de meeste huishoudens flink wordt beperkt.

Om te voorkomen dat financieel kwetsbare mensen toch in de problemen komen en hoge schulden opbouwen bij hun energieleverancier, wordt het noodfonds opgezet. Dat is in de eerste plaats een initiatief van energiebedrijven en maatschappelijke organisaties maar ook het kabinet heeft een bijdrage toegezegd.

Het fonds is bedoeld voor huishoudens met een hoge energienota "voor wie alle mogelijkheden van maatschappelijk verantwoorde incasso zijn uitgeput". Gedacht wordt aan een inkomensgrens van twee keer het bruto sociaal minimum.

Door: ANP