Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Betaalbare nieuwe huurwoningen ongeschikt voor beoogde doelgroep van leraren'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Onderwijzers, politieagenten, zorgmedewerkers en andere sleutelberoepen krijgen voorrang bij het toewijzen van huurwoningen tot 1.000 euro per maand. Deze sleutelberoepen zijn ook hard nodig in de stad en zijn vaak onlosmakelijk verbonden met middeninkomens. In de stad worden deze gezinnen verdreven door oplopende prijzen van huurwoningen. Appartementen van 1.500 euro per maand zijn niet te betalen door deze doelgroep en met de huidige rentestand is ook een koopwoning onbereikbaar. En daar wil de politiek iets aan veranderen. Dit meldt Watson+Holmes. 

Huurwoningen bijbouwen is dé oplossing, aldus directeur Leon Pragt van Watson+Holmes. "Met veel aandacht en regelgeving vanuit de lokale politiek worden woningbouwprojecten bedacht met een maximale huur van duizend euro per maand. Wat met de hoge bouwkosten en grondprijzen automatisch resulteert in kleine studio's en tweekamerwoningen. Waar we echter geen rekening mee houden is, of deze kleine woningen wel voldoen aan de vraag van de middeninkomens gezinnen met een sleutelberoep."

Kleine oppervlakten

In de laatste maanden zien we mooie nieuwbouwprojecten voorbijkomen met daarin een groot aandeel woningen van maximaal duizend euro. Als we vervolgens de plattegronden van deze woningen bekijken dan blijkt dat het een studio of klein appartement is tussen de 30 en 55 vierkante meter, zegt Pragt.

"Een woonoplossing die wellicht beter past bij de zojuist afgestudeerde advocaat, analist of andere professional met een hogere opleiding. De hoger opgeleiden starter op de woningmarkt kan na zijn studie direct een modaal gezinsinkomen verdienen en vindt het prima om na een studentenkamer naar een studio te verhuizen. Maar dit is natuurlijk niet de groep waar in essentie de middeninkomenswoningen voor bedacht zijn."

Averechts effect

"Het lijkt er dus op dat het beoogde beleid exact het omgekeerde teweegbrengt. Bij een gezonde verhouding tussen woonlasten en inkomen van 25 procent dient een onderwijzer, politieagent en zorgmedewerker al zeker vijf tot tien jaar werkervaring te hebben. De kans is dan al groot dat deze groep de liefde heeft gevonden en wellicht een gezin wenst te starten, maar dat past natuurlijk niet op veertig vierkante meter. Het is dan ook erg logisch dat de nieuwgebouwde woningen in het middensegment een grote groep hoogopgeleide starters naar de stad trekt. Precies de ontwikkeling die we niet wensen."

Door: Nationale Bouwgids

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.