Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Betaalbare nieuwe huurwoningen ongeschikt voor beoogde doelgroep van leraren'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Onderwijzers, politieagenten, zorgmedewerkers en andere sleutelberoepen krijgen voorrang bij het toewijzen van huurwoningen tot 1.000 euro per maand. Deze sleutelberoepen zijn ook hard nodig in de stad en zijn vaak onlosmakelijk verbonden met middeninkomens. In de stad worden deze gezinnen verdreven door oplopende prijzen van huurwoningen. Appartementen van 1.500 euro per maand zijn niet te betalen door deze doelgroep en met de huidige rentestand is ook een koopwoning onbereikbaar. En daar wil de politiek iets aan veranderen. Dit meldt Watson+Holmes. 

Huurwoningen bijbouwen is dé oplossing, aldus directeur Leon Pragt van Watson+Holmes. "Met veel aandacht en regelgeving vanuit de lokale politiek worden woningbouwprojecten bedacht met een maximale huur van duizend euro per maand. Wat met de hoge bouwkosten en grondprijzen automatisch resulteert in kleine studio's en tweekamerwoningen. Waar we echter geen rekening mee houden is, of deze kleine woningen wel voldoen aan de vraag van de middeninkomens gezinnen met een sleutelberoep."

Kleine oppervlakten

In de laatste maanden zien we mooie nieuwbouwprojecten voorbijkomen met daarin een groot aandeel woningen van maximaal duizend euro. Als we vervolgens de plattegronden van deze woningen bekijken dan blijkt dat het een studio of klein appartement is tussen de 30 en 55 vierkante meter, zegt Pragt.

"Een woonoplossing die wellicht beter past bij de zojuist afgestudeerde advocaat, analist of andere professional met een hogere opleiding. De hoger opgeleiden starter op de woningmarkt kan na zijn studie direct een modaal gezinsinkomen verdienen en vindt het prima om na een studentenkamer naar een studio te verhuizen. Maar dit is natuurlijk niet de groep waar in essentie de middeninkomenswoningen voor bedacht zijn."

Averechts effect

"Het lijkt er dus op dat het beoogde beleid exact het omgekeerde teweegbrengt. Bij een gezonde verhouding tussen woonlasten en inkomen van 25 procent dient een onderwijzer, politieagent en zorgmedewerker al zeker vijf tot tien jaar werkervaring te hebben. De kans is dan al groot dat deze groep de liefde heeft gevonden en wellicht een gezin wenst te starten, maar dat past natuurlijk niet op veertig vierkante meter. Het is dan ook erg logisch dat de nieuwgebouwde woningen in het middensegment een grote groep hoogopgeleide starters naar de stad trekt. Precies de ontwikkeling die we niet wensen."

Door: Nationale Bouwgids

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.