Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Makelaarskosten stijgen opnieuw en de verschillen onderling zijn groot

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
Makelaarskosten stijgen opnieuw en de verschillen onderling zijn groot
Het afgelopen jaar is het verkopen van een huis door een makelaar gemiddeld 650 euro duurder geworden. Wie een huis wil verkopen in Amsterdam betaalt nog altijd het meeste voor een makelaar. Al jaren is de hoofdstad de duurste grote stad om je huis te verkopen. Ook zijn in de stad de verschillen in tarieven tussen makelaars het grootst. Zo scheelt het tarief tussen de goedkoopste en duurste makelaar voor dezelfde woning in Amsterdam gemiddeld 2.250 euro. Dat staat in het jaarlijkse, landelijke onderzoek naar makelaarstarieven van Mijn Verkoopmakelaar. Dat meldt ANP Expert Support. 

Gemiddeld ben je in Nederland voor het verkopen van je huis 5.100 euro kwijt aan een makelaar. In Amsterdam betaal je de hoofdprijs van gemiddeld 6.100 euro. Daartegenover staat Rotterdam als goedkoopste stad waar gemiddeld 4.500 euro wordt afgerekend voor de verkoop van een huis.

Als je de makelaarskosten van dit jaar vergelijkt met die van vorig jaar dan zijn de tarieven in Nederland gemiddeld gestegen met 650 euro. De grootste tariefstijging was in Amsterdam. Amsterdamse makelaars zijn nu 1.200 euro duurder dan vorig jaar. Na Amsterdam, stegen in Alkmaar de makelaarskosten het afgelopen jaar het hardst met 1.100 euro. Daarna volgen Haarlem (+1.000 euro) en Nijmegen (+750 euro). In bijna alle steden die in het onderzoek zijn betrokken stegen de makelaarstarieven het afgelopen jaar. Alleen in Groningen was er sprake van een kleine daling (-100 euro).

Comeback van de klassieke courtage

Opvallend is dat de klassieke courtage aan populariteit wint onder de makelaars, ten koste van een vooraf afgesproken vast bedrag. Waar vier jaar geleden nog in 56 procent van de gevallen makelaar een percentage van de verkoopopbrengst voorstelden, kiezen makelaars nu in 81 procent hiervoor.

Verschillen tussen een goedkope en dure makelaar voor dezelfde woning

Het onderzoek beperkt zich niet alleen tot verschillen tussen de steden. Ook is gekeken naar verschillen tussen makelaars die een tariefvoorstel voor dezelfde woning doen. Gemiddeld scheelt het aanbod van de goedkoopste makelaar en de duurste makelaar voor de verkoop van hetzelfde huis in Nederland 1.850 euro. In Eindhoven is dit verschil het grootst: 3.050 euro. Van de betrokken steden kent Groningen het kleinste verschil tussen de goedkoopste en duurste makelaar. Gemiddeld ligt het hoogste en laagste tarief daar maar 900 euro uit elkaar.

Door: Nationale Bouwgids

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.