Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Makelaarskosten stijgen opnieuw en de verschillen onderling zijn groot

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Makelaarskosten stijgen opnieuw en de verschillen onderling zijn groot
Het afgelopen jaar is het verkopen van een huis door een makelaar gemiddeld 650 euro duurder geworden. Wie een huis wil verkopen in Amsterdam betaalt nog altijd het meeste voor een makelaar. Al jaren is de hoofdstad de duurste grote stad om je huis te verkopen. Ook zijn in de stad de verschillen in tarieven tussen makelaars het grootst. Zo scheelt het tarief tussen de goedkoopste en duurste makelaar voor dezelfde woning in Amsterdam gemiddeld 2.250 euro. Dat staat in het jaarlijkse, landelijke onderzoek naar makelaarstarieven van Mijn Verkoopmakelaar. Dat meldt ANP Expert Support. 

Gemiddeld ben je in Nederland voor het verkopen van je huis 5.100 euro kwijt aan een makelaar. In Amsterdam betaal je de hoofdprijs van gemiddeld 6.100 euro. Daartegenover staat Rotterdam als goedkoopste stad waar gemiddeld 4.500 euro wordt afgerekend voor de verkoop van een huis.

Als je de makelaarskosten van dit jaar vergelijkt met die van vorig jaar dan zijn de tarieven in Nederland gemiddeld gestegen met 650 euro. De grootste tariefstijging was in Amsterdam. Amsterdamse makelaars zijn nu 1.200 euro duurder dan vorig jaar. Na Amsterdam, stegen in Alkmaar de makelaarskosten het afgelopen jaar het hardst met 1.100 euro. Daarna volgen Haarlem (+1.000 euro) en Nijmegen (+750 euro). In bijna alle steden die in het onderzoek zijn betrokken stegen de makelaarstarieven het afgelopen jaar. Alleen in Groningen was er sprake van een kleine daling (-100 euro).

Comeback van de klassieke courtage

Opvallend is dat de klassieke courtage aan populariteit wint onder de makelaars, ten koste van een vooraf afgesproken vast bedrag. Waar vier jaar geleden nog in 56 procent van de gevallen makelaar een percentage van de verkoopopbrengst voorstelden, kiezen makelaars nu in 81 procent hiervoor.

Verschillen tussen een goedkope en dure makelaar voor dezelfde woning

Het onderzoek beperkt zich niet alleen tot verschillen tussen de steden. Ook is gekeken naar verschillen tussen makelaars die een tariefvoorstel voor dezelfde woning doen. Gemiddeld scheelt het aanbod van de goedkoopste makelaar en de duurste makelaar voor de verkoop van hetzelfde huis in Nederland 1.850 euro. In Eindhoven is dit verschil het grootst: 3.050 euro. Van de betrokken steden kent Groningen het kleinste verschil tussen de goedkoopste en duurste makelaar. Gemiddeld ligt het hoogste en laagste tarief daar maar 900 euro uit elkaar.

Door: Nationale Bouwgids

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.