Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Door betere bescherming middenhuren ontstaan lagere huurpijzen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Door betere bescherming middenhuren ontstaan lagere huurpijzen
Het kabinet wil mensen die een middenhuur betalen voor hun woning - tussen de 750 en straks ongeveer 1100 euro - beter beschermen. Zo moet de huur worden berekend op basis van punten die de kwaliteit bepalen, zoals dat ook geldt voor sociale huurwoningen (tot 750 euro per maand). Bovendien wordt dit stelsel dwingend en handhaafbaar gemaakt. Verhuurders voor dit deel van de private sector die straks een te hoge huur berekenen, riskeren dan een forse bestuurlijke boete.

Woonminister Hugo de Jonge heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat de voorgestelde regulering gaat gelden voor nieuwe huurcontracten. Het zal er volgens hem toe leiden dat de huurprijs van ruim 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro per maand omlaaggaat. De wijzigingen moeten nog door het parlement en zullen begin 2024 van kracht worden.

De maatregel is tijdelijk en zal duren zolang het noodzakelijk is. "Met de huidige schaarste is dat het geval", aldus de minister. Hij wil ook beter gaan handhaven op te hoge huurprijzen. Hoe dat precies eruit gaat zien, is nog niet duidelijk; hij gaat daarover in gesprek met gemeenten. Via de Wet goed verhuurderschap is het mogelijk om bestuurlijke boetes op te leggen die beginnen met 20.000 euro. Bij recidive komt het bedrag uit op 70.000 tot 80.000 euro, zei De Jonge na afloop van de ministerraad. "Dat zijn hele forse bedragen, maar dat moet ook."

Maximale huurprijs voor meer woningen

Huurdersorganisatie de Woonbond is blij dat er meer woningen een maximale huurprijs gaan krijgen. Maar de huurdersbond vindt dat De Jonge wel veel te gemakkelijk extra punten toekent. Daardoor zullen er tienduizenden sociale huurwoningen verdwijnen en kunnen woningen in de sociale sector en middenhuur veel duurder worden dan de kwaliteit van de woningen rechtvaardigt, waarschuwt de organisatie.

IVBN, de belangenbehartiger van vastgoedinvesteerders, vindt het daarentegen maar niks dat het kabinet nu inzet op reguleren. De organisatie heeft al meerdere keren aangegeven dat regulering geen oplossing is voor het huidige tekort aan woningen. IVBN stelt in een reactie daarom dat juist het stimuleren van nieuwbouw en het versneld verduurzamen van bestaande woningen prioriteit zou moeten krijgen van de minister.

Niet mogelijk om te verduurzamen

"Deze eisen veranderen niets aan het feit dat met het doortrekken van het huidige puntensysteem het vaak financieel simpelweg niet mogelijk is om te verduurzamen. Het enige dat de minister nu doet is verhuurders die willen verduurzamen dwingen tussen linksom of rechtsom verlies maken", klaagt woningverhuurder Heimstaden op zijn beurt.

Door: ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.