Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Oktober derde maand op rij met dalende huizenprijzen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Sinds augustus dalen de huizenprijzen op de Nederlandse woningmarkt na een lange periode van stijging. De daling neemt flink toe en in oktober daalden voor het eerst de huizenprijzen in elke provincie. Ook liet bijna 90 procent van de gemeenten een prijsdaling zien ten opzichte van een maand én een kwartaal eerder. Dit blijkt uit de maandelijkse woningmarktanalyse van Ortec Finance, waarin al langer over de trendbreuk op de woningmarkt wordt gerapporteerd, meldt Ortec Finance. 

In oktober vertoonde de Nederlandse woningmarkt voor de derde maand op rij een prijsdaling, die ook nog eens steeds groter wordt. Waar de huizenprijzen in augustus daalden met 0,18 procent ten opzichte van de maand ervoor, was dit in september al 0,46 procent en in oktober zelfs 0,64 procent. De prijsstijgingen op jaarbasis vertonen een vergelijkbare trend. In mei waren de huizenprijzen gemiddeld 17,5 procent hoger ten opzichte van een jaar eerder, in oktober was hier nog maar 6,4 procent van over.

Prijsdaling bijna 90 procent gemeenten en elke provincie

Ook op gemeenteniveau zette de kentering op de woningmarkt stevig door. In oktober daalden de  huizenprijzen ten opzichte van de voorgaande maand in 300 gemeenten, bijna 90 procent van het totaal. De cijfers op kwartaalbasis laten een vergelijkbare ontwikkeling zien: in 299 gemeenten waren de huizenprijzen in oktober lager dan een kwartaal eerder. Er was bovendien voor het eerst sprake van een prijsdaling in elke provincie. Overbiedingen in vrije val: 5 procent of lager in oktober

Vanaf 2015 was op de landelijke woningmarkt in grote lijnen sprake van een stijgende trend in overbiedingen. Deze trend is al een aantal maanden voorbij. Op landelijk niveau was in oktober het overbiedingspercentage bij alle woningtypen rond de 5 procent of minder. Dat is ruim een procentpunt lager dan in september. 

Kentering woningmarkt zet wederom stevig door

Samenvattend toont de woningmarkt een afname van het mediane percentage waarmee wordt overboden, in combinatie met aanhoudende prijsdalingen. Sinds augustus geldt die prijsdaling voor de gehele woningmarkt. In oktober was ook het aantal woningtransacties fors lager dan de maand ervoor: 15.000 in oktober tegenover 17.000 in september. Dit zijn duidelijke signalen dat de kentering waarover Ortec Finance al een aantal maanden rapporteert stevig blijft doorzetten.

Door: Nationale Bouwgids

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.