Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Oktober derde maand op rij met dalende huizenprijzen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Sinds augustus dalen de huizenprijzen op de Nederlandse woningmarkt na een lange periode van stijging. De daling neemt flink toe en in oktober daalden voor het eerst de huizenprijzen in elke provincie. Ook liet bijna 90 procent van de gemeenten een prijsdaling zien ten opzichte van een maand én een kwartaal eerder. Dit blijkt uit de maandelijkse woningmarktanalyse van Ortec Finance, waarin al langer over de trendbreuk op de woningmarkt wordt gerapporteerd, meldt Ortec Finance. 

In oktober vertoonde de Nederlandse woningmarkt voor de derde maand op rij een prijsdaling, die ook nog eens steeds groter wordt. Waar de huizenprijzen in augustus daalden met 0,18 procent ten opzichte van de maand ervoor, was dit in september al 0,46 procent en in oktober zelfs 0,64 procent. De prijsstijgingen op jaarbasis vertonen een vergelijkbare trend. In mei waren de huizenprijzen gemiddeld 17,5 procent hoger ten opzichte van een jaar eerder, in oktober was hier nog maar 6,4 procent van over.

Prijsdaling bijna 90 procent gemeenten en elke provincie

Ook op gemeenteniveau zette de kentering op de woningmarkt stevig door. In oktober daalden de  huizenprijzen ten opzichte van de voorgaande maand in 300 gemeenten, bijna 90 procent van het totaal. De cijfers op kwartaalbasis laten een vergelijkbare ontwikkeling zien: in 299 gemeenten waren de huizenprijzen in oktober lager dan een kwartaal eerder. Er was bovendien voor het eerst sprake van een prijsdaling in elke provincie. Overbiedingen in vrije val: 5 procent of lager in oktober

Vanaf 2015 was op de landelijke woningmarkt in grote lijnen sprake van een stijgende trend in overbiedingen. Deze trend is al een aantal maanden voorbij. Op landelijk niveau was in oktober het overbiedingspercentage bij alle woningtypen rond de 5 procent of minder. Dat is ruim een procentpunt lager dan in september. 

Kentering woningmarkt zet wederom stevig door

Samenvattend toont de woningmarkt een afname van het mediane percentage waarmee wordt overboden, in combinatie met aanhoudende prijsdalingen. Sinds augustus geldt die prijsdaling voor de gehele woningmarkt. In oktober was ook het aantal woningtransacties fors lager dan de maand ervoor: 15.000 in oktober tegenover 17.000 in september. Dit zijn duidelijke signalen dat de kentering waarover Ortec Finance al een aantal maanden rapporteert stevig blijft doorzetten.

Door: Nationale Bouwgids

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).