Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Banken stappen in nieuw groot aardwarmteproject in Westland

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
Banken stappen in nieuw groot aardwarmteproject in Westland
Verschillende banken stappen samen in een groot project voor aardwarmte in het Zuid-Hollandse Westland. ING, Rabobank, BNG Bank, Triodos Bank en verzekeraar ASR zien aardwarmte als belangrijk en veelbelovend onderdeel van de energietransitie. Het nieuwe aardwarmteproject in Maasdijk is het grootste dat ooit in één keer in Nederland is gebouwd en gaat aan ongeveer tachtig glastuinbouwers duurzame energie leveren.

De warmte, die wordt verkregen door van 3 kilometer diepte warm water van zo’n 87 graden op te pompen, is eind volgend jaar beschikbaar voor de tuinders. De glastuinbouw is geschikt voor aardwarmte omdat deze sector het hele jaar door veel warmte nodig heeft. De tuinders zijn, zeker in deze energiecrisis, op zoek naar een betrouwbare energiebron en zijn op deze manier verzekerd van warmte voor vijftien jaar. Aardwarmte is duurder dan gas, maar het prijsverschil wordt vergoed door de overheid.

Er is al een eerste succesvolle test gedaan naar de geschiktheid van de warmtebron. De banken stellen samen driekwart van de benodigde 115 miljoen euro beschikbaar als lening, die pas in werking gaat als het warmteproject blijkt te werken. ING is bereid om ook bij volgende projecten in te stappen, wat het voor HVC aantrekkelijker maakt om volgende projecten te ontwikkelen.

Omvang

Ook speelt mee dat de opzet van het huidige project vanwege de omvang geschikt is om op meer plekken aardwarmte te leveren. Uiteindelijk kan op deze manier een kwart van Nederland van warmte worden voorzien. De warmte die geleverd gaat worden door het project Maasdijk staat gelijk aan de behoefte van 50.000 huishoudens. De bedoeling is dat ook huishoudens met latere projecten energie krijgen vanuit aardwarmte.

Door: ANP

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.