Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Banken stappen in nieuw groot aardwarmteproject in Westland

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Banken stappen in nieuw groot aardwarmteproject in Westland
Verschillende banken stappen samen in een groot project voor aardwarmte in het Zuid-Hollandse Westland. ING, Rabobank, BNG Bank, Triodos Bank en verzekeraar ASR zien aardwarmte als belangrijk en veelbelovend onderdeel van de energietransitie. Het nieuwe aardwarmteproject in Maasdijk is het grootste dat ooit in één keer in Nederland is gebouwd en gaat aan ongeveer tachtig glastuinbouwers duurzame energie leveren.

De warmte, die wordt verkregen door van 3 kilometer diepte warm water van zo’n 87 graden op te pompen, is eind volgend jaar beschikbaar voor de tuinders. De glastuinbouw is geschikt voor aardwarmte omdat deze sector het hele jaar door veel warmte nodig heeft. De tuinders zijn, zeker in deze energiecrisis, op zoek naar een betrouwbare energiebron en zijn op deze manier verzekerd van warmte voor vijftien jaar. Aardwarmte is duurder dan gas, maar het prijsverschil wordt vergoed door de overheid.

Er is al een eerste succesvolle test gedaan naar de geschiktheid van de warmtebron. De banken stellen samen driekwart van de benodigde 115 miljoen euro beschikbaar als lening, die pas in werking gaat als het warmteproject blijkt te werken. ING is bereid om ook bij volgende projecten in te stappen, wat het voor HVC aantrekkelijker maakt om volgende projecten te ontwikkelen.

Omvang

Ook speelt mee dat de opzet van het huidige project vanwege de omvang geschikt is om op meer plekken aardwarmte te leveren. Uiteindelijk kan op deze manier een kwart van Nederland van warmte worden voorzien. De warmte die geleverd gaat worden door het project Maasdijk staat gelijk aan de behoefte van 50.000 huishoudens. De bedoeling is dat ook huishoudens met latere projecten energie krijgen vanuit aardwarmte.

Door: ANP

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.

01 november '23 ( 8:46)

Markt nieuwbouwwoningen blijft lastig volgens bouwconcern Heijmans

De verkoop van nieuwbouwwoningen bij Heijmans was vorig kwartaal lager dan een jaar eerder en dat drukte op de omzet in de vastgoedtak, zegt het bouwconcern. Toch blijft het orderboek van Heijmans "op een sterk niveau" met een totale waarde van 2,6 miljard euro. De opbrengsten in de tak voor onder meer infrastructuur compenseren de lagere omzet voor nieuwbouwwoningen "ruimschoots".