Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Steenkoolverbruik naar recordhoogte door energiecrisis

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Steenkoolverbruik naar recordhoogte door energiecrisis
Het wereldwijde steenkoolgebruik komt dit jaar op het hoogste niveau ooit te liggen. Het Internationaal Energieagentschap IEA verwacht dat door de energiecrisis dit hoge verbruik nog tot zeker 2025 aanhoudt, ondanks de klimaatambities van overheden. Vooral vanuit Azië blijft de vraag nog toenemen, terwijl westerse landen al wel meer gaan inzetten op hernieuwbare energie.

De verwachte toename van 1,2 procent op jaarbasis tot meer dan 8 miljard ton steenkool betekent dat het huidige record uit 2013 uit de boeken gaat. Naast het teruggrijpen op het relatief goedkope steenkool als vervanger van Russisch gas, hebben ook de weersomstandigheden in delen van de wereld voor een hoger verbruik gezorgd.

Door hittegolven was meer elektriciteit nodig, maar waterkrachtcentrales konden minder opwekken door de droogte. Ook viel de hoeveelheid energie opgewekt door kerncentrales tegen, vooral in de Europese Unie. In Frankrijk waren kerncentrales dicht voor onderhoud.

Voornemen Europese Unie

De EU wil het gebruik van steenkool terugschroeven, maar verbruikt in 2022 voor het tweede jaar op rij meer dan het voorgaande jaar. Volgens het rapport van het IEA is dit wel van tijdelijke aard en ligt het verbruik in 2025 weer onder het niveau van 2020. Ook Nederland had eerder vanwege het klimaat maatregelen genomen om kolencentrales minder hard te laten draaien, maar die werden tijdelijk opgeheven vanwege de energiecrisis.

Op India na (7 procent) is de EU de economie met de sterkste stijging (6 procent) in het steenkoolverbruik. China, India en Indonesië - de drie grootste steenkoolproducenten ter wereld - komen dit jaar allemaal op recordniveaus uit. Steenkool is de energiebron met verreweg de grootste CO2-uitstoot en het IEA verwacht dat dat nog even zo blijft.

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).