Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Steenkoolverbruik naar recordhoogte door energiecrisis

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
Steenkoolverbruik naar recordhoogte door energiecrisis
Het wereldwijde steenkoolgebruik komt dit jaar op het hoogste niveau ooit te liggen. Het Internationaal Energieagentschap IEA verwacht dat door de energiecrisis dit hoge verbruik nog tot zeker 2025 aanhoudt, ondanks de klimaatambities van overheden. Vooral vanuit Azië blijft de vraag nog toenemen, terwijl westerse landen al wel meer gaan inzetten op hernieuwbare energie.

De verwachte toename van 1,2 procent op jaarbasis tot meer dan 8 miljard ton steenkool betekent dat het huidige record uit 2013 uit de boeken gaat. Naast het teruggrijpen op het relatief goedkope steenkool als vervanger van Russisch gas, hebben ook de weersomstandigheden in delen van de wereld voor een hoger verbruik gezorgd.

Door hittegolven was meer elektriciteit nodig, maar waterkrachtcentrales konden minder opwekken door de droogte. Ook viel de hoeveelheid energie opgewekt door kerncentrales tegen, vooral in de Europese Unie. In Frankrijk waren kerncentrales dicht voor onderhoud.

Voornemen Europese Unie

De EU wil het gebruik van steenkool terugschroeven, maar verbruikt in 2022 voor het tweede jaar op rij meer dan het voorgaande jaar. Volgens het rapport van het IEA is dit wel van tijdelijke aard en ligt het verbruik in 2025 weer onder het niveau van 2020. Ook Nederland had eerder vanwege het klimaat maatregelen genomen om kolencentrales minder hard te laten draaien, maar die werden tijdelijk opgeheven vanwege de energiecrisis.

Op India na (7 procent) is de EU de economie met de sterkste stijging (6 procent) in het steenkoolverbruik. China, India en Indonesië - de drie grootste steenkoolproducenten ter wereld - komen dit jaar allemaal op recordniveaus uit. Steenkool is de energiebron met verreweg de grootste CO2-uitstoot en het IEA verwacht dat dat nog even zo blijft.

Door: ANP

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.

22 mei '23 ( 6:09)

Prijs koopwoningen opnieuw gedaald in april

De prijs voor een gemiddelde koopwoning is in april opnieuw gedaald op jaarbasis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat al spreekt van een dalende trend sinds augustus 2022. De daling was vorige maand wel sterker dan in maart.