Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Repareren kozijnen 90 procent milieuvriendelijker dan vervangen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 9 min
Repareren kozijnen 90 procent milieuvriendelijker dan vervangen
Aangetast hout in kozijnen: veel woningeigenaren krijgen er vroeg of laat mee te maken. Vaak wordt al snel naar vervanging gegrepen. Met het oog op het milieu geen goede keuze, zo blijkt nu. Onderzoek van CE Delft toont aan dat het repareren van een kozijn veel milieuvriendelijker is over de complete levensduur. De ‘winst’ aan CO2-besparing loopt zelfs op tot meer dan 90 procent. Dat meldt ANP Expert Support.

CE Delft, een onafhankelijk onderzoeksbureau in duurzaamheidsvraagstukken, deed uitgebreid onderzoek naar het verschil in CO2-impact tussen reparatie van houten kozijnen enerzijds en vervanging anderzijds. Onderzoeker Maarten Bruinsma van CE Delft spreekt van een duidelijke conclusie: “De reparatie van beschadigde kozijnen scoort milieukundig ruim 2 tot 5 keer beter dan het plaatsen van een nieuw kozijn. Zelfs als een kozijn op meerdere plekken grondig gerepareerd moet worden, is reparatie de beste keuze. Wanneer het glas in het bestaande kozijn niet vervangen hoeft te worden, scoort reparatie wel 9 tot 27 keer beter dan vervanging.”

Bewuster omgaan met bronnen

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Repair Care. Mark Gosens, Product Ontwikkelaar bij dit bedrijf, legt uit waarom het is ingezet. “Iedereen beseft inmiddels dat we bewuster moeten omgaan met onze bronnen. Velen – en wij voorop – waren er al van overtuigd dat reparatie van houtrot en -schade beter voor het milieu is dan vervanging, maar we wilden het ook objectief aantonen. Als marktleider hebben we daarom de handschoen opgepakt met een onafhankelijk onderzoeksbureau. Houtrot vormt zich vooral in het onderste deel van het kozijn, waardoor zelfs bij sterk aangetaste kozijnen het overgrote deel nog uit gezond hout bestaat. CE Delft levert nu zwart op wit het bewijs dat reparatie veel beter is voor het milieu.”

Levenscyclusanalyse

Bij het onderzoek is de LCA-methode ingezet, waarbij de volledige levenscyclus van een product wordt ‘doorgerekend’ naar milieueffect. “Daarbij kijken we van cradle-to-grave, dus van het ontstaan van het product tot het moment dat het afval is of wordt verwijderd”, legt Maarten Bruinsma uit. Bij het onderzoek zijn de producten van Repair Care – oftewel zuivere reparatie-epoxy’s – en hun prestaties als uitgangspunt gebruikt. Alternatieve reparatiemiddelen zoals polyester of onzuivere epoxy ’s bereiken niet dezelfde duurzaamheid. Het onderzoek is uitgevoerd volgens EU-richtlijnen.

Een kunststof kozijn heeft grootste CO2-impact

Wat levert een reparatie nu concreet op aan CO2-besparing? “Verrassend veel”, stelt Mark Gosens, die dit illustreert aan de hand van een praktijksituatie. “Laten we uitgaan van een gemiddelde woning in Nederland met zes houten raamkozijnen, waarvan er over een periode van 25 jaar drie gerepareerd worden*. Het alternatief is het vervangen van deze beschadigde kozijnen door nieuwe houten kozijnen inclusief nieuwe beglazing. Reparatie leidt in deze situatie tot een CO2-besparing van 584 kg CO2 eq. (oftewel 98 procent) ten opzichte van vervanging. Deze besparing staat gelijk aan de CO2-uitstoot bij 2865 km rijden met een benzineauto, anderhalf jaar non-stop tv-kijken, of een halfjaar elektriciteitsverbruik door een gemiddeld huishouden.” Bij vervanging door aluminium of kunststof kozijnen is de besparing zelfs nog groter, aangezien die materialen een hogere CO2-impact hebben dan houten kozijnen.

Reduceren CO2-impact begint bij mensen thuis

Bij Repair Care is verheugd gereageerd op de uitkomsten van het onderzoek. “De resultaten zijn nog gunstiger dan we aanvankelijk dachten”, vertelt Mark Gosens. “Repareren is niet alleen veel beter voor de portemonnee, maar ook veel beter voor het milieu. Huiseigenaren, onderhoudsbedrijven en vastgoedbeheerders zijn op zoek naar groene alternatieven bij de verbouwing. Dit onderzoek biedt nieuwe inzichten, maar ook de oplossingen om een gevel te vernieuwen zonder een grote impact te maken op het milieu.”

Door: Nationale Bouwgids

09 juni '23 (14:45)

Nieuwe bouwplannen voor NDSM-werf

De bouwplannen voor de NDSM-werf in Amsterdam worden veranderd. Daartoe heeft het college van B en W besloten. Daar waren vrijesectorwoningen, sociale huurwoningen en een basisschool gepland. Er zullen nu middeldure huurwoningen worden gerealiseerd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

08 juni '23 (12:53)

Huurprijs van corporatiewoningen stijgt met 2,4 procent

Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

08 juni '23 (10:38)

Energietoeslag bereikt niet doelgroep zegt Woonbond

Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.