Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Huizenprijzen gaan in twee jaar meer dan 6 procent omlaag

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Huizenprijzen gaan in twee jaar meer dan 6 procent omlaag
De huizenprijzen gaan niet alleen volgend jaar, maar waarschijnlijk ook het jaar daarna duidelijk omlaag. De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht in een nieuw rapport dat woningen in twee jaar meer dan 6 procent minder waard zullen worden, ondanks dat het leven over de gehele linie wel duurder wordt.

Volgens de raming zakt het gemiddelde bedrag waarvoor huizen van eigenaar wisselen in beide jaren met dik 3 procent. Dit betekent een forse bijstelling van de verwachtingen van de centrale bank. Die ging er bij zijn laatste voorspelling in juni nog vanuit dat de huizenprijzen zouden blijven stijgen. Ook economen van bijvoorbeeld Rabobank en ING voorzagen bij recente ramingen nog niet zo'n sterke prijsval.

Belangrijkste reden voor de prijsdaling is het oplopen van de hypotheekrente. In de loop van dit jaar is die rente ongeveer 3 procentpunt gestegen. Daardoor kunnen mensen minder geld lenen voor de aanschaf van een huis. Een half jaar terug had DNB niet voorzien dat de hypotheekrente dit jaar zo hard zou oplopen. Ook blijft er bij veel mensen minder geld over om in een nieuw huis te steken door de hogere energieprijzen.

Omslagpunt

De voorspelling is wel met meer onzekerheid omgeven dan gewoonlijk. Dit is omdat de woningmarkt zich op dit moment rond een omslagpunt lijkt te bevinden. Volgens DNB kan een verandering van het algemene sentiment zomaar als een vliegwiel fungeren, waardoor de prijzen tijdelijk sterker kunnen dalen of stijgen dan nu wordt voorzien.

DNB-hoofdeconoom Olaf Sleijpen ziet in de prognose niet direct reden om zich zorgen te maken. Dat de woningmarkt na jaren van prijsstijgingen afkoelt is volgens hem ook "echt wel wenselijk". Verder denkt DNB niet dat er snel zoveel huishoudens met hun hypotheek onder water komen te staan als na de financiële crisis gebeurde.

Bouwprojecten

Nederland kampt ook nog steeds met een groot tekort aan huizen. Het inlopen van dat tekort zou volgens Sleijpen wel trager kunnen gaan dan gehoopt. Door een combinatie van onzekerheid op de woningmarkt, hogere rente en stijgende bouwkosten is het momenteel lastiger om bouwprojecten van de grond te krijgen. DNB denkt dat de investeringen in nieuwe woningen onder druk komen te staan.

Ook de recente uitspraak van de Raad van State over de bouwvrijstelling voor stikstofuitstoot zorgt naar verwachting voor een daling in het aantal bouwvergunningen volgend jaar, aldus DNB. Vorige maand besliste de hoogste rechter dat bouwprojecten niet meer automatisch toestemming krijgen om tijdelijk stikstof uit te mogen stoten. Door die uitspraak dreigen veel bouwplannen vertraging op te lopen.

Door: ANP

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.