Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Huizenprijzen gaan in twee jaar meer dan 6 procent omlaag

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
Huizenprijzen gaan in twee jaar meer dan 6 procent omlaag
De huizenprijzen gaan niet alleen volgend jaar, maar waarschijnlijk ook het jaar daarna duidelijk omlaag. De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht in een nieuw rapport dat woningen in twee jaar meer dan 6 procent minder waard zullen worden, ondanks dat het leven over de gehele linie wel duurder wordt.

Volgens de raming zakt het gemiddelde bedrag waarvoor huizen van eigenaar wisselen in beide jaren met dik 3 procent. Dit betekent een forse bijstelling van de verwachtingen van de centrale bank. Die ging er bij zijn laatste voorspelling in juni nog vanuit dat de huizenprijzen zouden blijven stijgen. Ook economen van bijvoorbeeld Rabobank en ING voorzagen bij recente ramingen nog niet zo'n sterke prijsval.

Belangrijkste reden voor de prijsdaling is het oplopen van de hypotheekrente. In de loop van dit jaar is die rente ongeveer 3 procentpunt gestegen. Daardoor kunnen mensen minder geld lenen voor de aanschaf van een huis. Een half jaar terug had DNB niet voorzien dat de hypotheekrente dit jaar zo hard zou oplopen. Ook blijft er bij veel mensen minder geld over om in een nieuw huis te steken door de hogere energieprijzen.

Omslagpunt

De voorspelling is wel met meer onzekerheid omgeven dan gewoonlijk. Dit is omdat de woningmarkt zich op dit moment rond een omslagpunt lijkt te bevinden. Volgens DNB kan een verandering van het algemene sentiment zomaar als een vliegwiel fungeren, waardoor de prijzen tijdelijk sterker kunnen dalen of stijgen dan nu wordt voorzien.

DNB-hoofdeconoom Olaf Sleijpen ziet in de prognose niet direct reden om zich zorgen te maken. Dat de woningmarkt na jaren van prijsstijgingen afkoelt is volgens hem ook "echt wel wenselijk". Verder denkt DNB niet dat er snel zoveel huishoudens met hun hypotheek onder water komen te staan als na de financiële crisis gebeurde.

Bouwprojecten

Nederland kampt ook nog steeds met een groot tekort aan huizen. Het inlopen van dat tekort zou volgens Sleijpen wel trager kunnen gaan dan gehoopt. Door een combinatie van onzekerheid op de woningmarkt, hogere rente en stijgende bouwkosten is het momenteel lastiger om bouwprojecten van de grond te krijgen. DNB denkt dat de investeringen in nieuwe woningen onder druk komen te staan.

Ook de recente uitspraak van de Raad van State over de bouwvrijstelling voor stikstofuitstoot zorgt naar verwachting voor een daling in het aantal bouwvergunningen volgend jaar, aldus DNB. Vorige maand besliste de hoogste rechter dat bouwprojecten niet meer automatisch toestemming krijgen om tijdelijk stikstof uit te mogen stoten. Door die uitspraak dreigen veel bouwplannen vertraging op te lopen.

Door: ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.