Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Verzet Nederland tegen strengere maximumprijs gas kan aan de kant worden geschoven

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
Verzet Nederland tegen strengere maximumprijs gas kan aan de kant worden geschoven
Het verzet van vooral Nederland en Duitsland tegen een strengere maximumprijs voor gas kan desnoods ook aan de kant worden geschoven, zegt de voorzitter van de energieministers die daarover in Brussel onderhandelen. Als de ministers van de 27 EU-landen er niet uitkomen, is het denkbaar dat hij een stemming belegt en de voorstanders de tegenstanders overstemmen.

De Tsjechische minister Jozef Sikela is aan zijn laatste dagen als voorzitter bezig en wil na maandenlang getouwtrek vóór zijn afzwaaien een akkoord over het prijsplafond. Een meerderheid is voor, met bijvoorbeeld België, Italië en Polen als fervente voorstanders. Met name Nederland en Duitsland hebben zo hun bedenkingen bij dit marktingrijpen.

De beide kampen zijn elkaar de afgelopen dagen zo genaderd dat minister Rob Jetten verwacht dat ze het dit keer eens kunnen worden. Maar al snel na aanvang van de ministerraad in Brussel werd het overleg over de prijslimiet tot nader order opgeschort.

Limiet

Sikela mikt erop "dat we aan het eind van de dag een overeenkomst hebben", zei hij bij aankomst. Liefst met algemene stemmen, zodat ook Nederland en zwaargewicht Duitsland akkoord zijn. Maar het uitschrijven van een stemming en besluiten met alleen de vereiste ruime meerderheid is "ook een manier om tot een akkoord te komen", zegt hij.

Voorvechters van een krachtig prijsplafond hebben steeds gezegd dat ze de tegenstanders hun wil niet willen opleggen. Maar de steun voor het doorzetten van een stemming groeit, zeggen diplomaten.

Nederland en Duitsland willen de maximumprijs pas van kracht laten worden als de gasprijs boven de 200 euro ligt. Die lat is voor veel landen in het andere kamp nog veel te hoog. Sikela rekent op een limiet "die begint met het cijfer 1".

Door: ANP

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland.