Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verzet Nederland tegen strengere maximumprijs gas kan aan de kant worden geschoven

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Verzet Nederland tegen strengere maximumprijs gas kan aan de kant worden geschoven
Het verzet van vooral Nederland en Duitsland tegen een strengere maximumprijs voor gas kan desnoods ook aan de kant worden geschoven, zegt de voorzitter van de energieministers die daarover in Brussel onderhandelen. Als de ministers van de 27 EU-landen er niet uitkomen, is het denkbaar dat hij een stemming belegt en de voorstanders de tegenstanders overstemmen.

De Tsjechische minister Jozef Sikela is aan zijn laatste dagen als voorzitter bezig en wil na maandenlang getouwtrek vóór zijn afzwaaien een akkoord over het prijsplafond. Een meerderheid is voor, met bijvoorbeeld België, Italië en Polen als fervente voorstanders. Met name Nederland en Duitsland hebben zo hun bedenkingen bij dit marktingrijpen.

De beide kampen zijn elkaar de afgelopen dagen zo genaderd dat minister Rob Jetten verwacht dat ze het dit keer eens kunnen worden. Maar al snel na aanvang van de ministerraad in Brussel werd het overleg over de prijslimiet tot nader order opgeschort.

Limiet

Sikela mikt erop "dat we aan het eind van de dag een overeenkomst hebben", zei hij bij aankomst. Liefst met algemene stemmen, zodat ook Nederland en zwaargewicht Duitsland akkoord zijn. Maar het uitschrijven van een stemming en besluiten met alleen de vereiste ruime meerderheid is "ook een manier om tot een akkoord te komen", zegt hij.

Voorvechters van een krachtig prijsplafond hebben steeds gezegd dat ze de tegenstanders hun wil niet willen opleggen. Maar de steun voor het doorzetten van een stemming groeit, zeggen diplomaten.

Nederland en Duitsland willen de maximumprijs pas van kracht laten worden als de gasprijs boven de 200 euro ligt. Die lat is voor veel landen in het andere kamp nog veel te hoog. Sikela rekent op een limiet "die begint met het cijfer 1".

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).