Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verdubbeling van jongeren die willen verhuizen maar kunnen niets vinden

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
In 2021 gaf 20 procent van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar aan in de komende twee jaar beslist te willen verhuizen. Dat is lager dan in 2015, toen 26 procent zeker wilde verhuizen. Tegelijkertijd is het aandeel jongeren dat zegt wel te willen verhuizen, maar niets te kunnen vinden, meer dan verdubbeld: van 5 procent in 2015 naar 11 procent in 2021. Jongeren in de provincie Groningen zijn het vaakst geneigd te verhuizen. Dat meldt het CBS.

Vooral thuiswonende jongeren, en jongeren die een corporatiewoning huren, wilden in 2021 minder vaak beslist verhuizen dan in 2015. Het aandeel 18- tot 30-jarigen dat zegt te willen verhuizen, maar geen andere woning kan vinden, is sinds 2015 het sterkst toegenomen onder jongeren die huren via een private verhuurder.

Jongeren in Groningen overwegen het vaakst te verhuizen

In de provincie Groningen overwogen 18- tot 30-jarigen met 70 procent het vaakst om te verhuizen. Deze verhuisgeneigde jongeren zijn zowel de jongeren die hebben aangegeven beslist wel of misschien te willen verhuizen in de komende twee jaar, als jongeren die wel zouden willen verhuizen, maar niets kunnen vinden. In Zeeland (55 procent) en Overijssel (56 procent) waren relatief weinig jongeren met een verhuiswens.

Meer jongeren willen koopwoning

Van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar met een verhuiswens wilde 54 procent naar een koopwoning verhuizen, en 46 procent naar een huurwoning. In 2012 was dit nog respectievelijk 40 en 60 procent. De wens om te kopen verschilde per leeftijdsgroep: in 2021 wilde 42 procent van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar het liefst kopen, van de 25- tot 30-jarigen was dat 70 procent.

Ruim helft jongere huishoudens in afgelopen twee jaar verhuisd

Van de huishoudens van 18- tot 30-jarigen zei in 2021 iets meer dan de helft (52 procent) in de afgelopen twee jaar te zijn verhuisd. Bij 18- tot 25-jarige huishoudens (62 procent) was dat hoger dan onder 25- tot 30-jarige huishoudens (47 procent). Ten opzichte van 2012 waren vooral 18- tot 25-jarige huishoudens in 2021 minder vaak verhuisd. Onder huishoudens tussen de 25 en 30 jaar nam dat juist toe.

Als reden voor de recente verhuizing noemden 18- tot 30-jarige huishoudens het vaakst dat ze op zichzelf zijn gaan wonen (24 procent), getrouwd zijn, of zijn gaan samenwonen (15 procent). Verder zei het grootste deel van de jonge huishoudens die zijn verhuisd naar een huurwoning, dat het financieel niet mogelijk was om een woning te kopen (78 procent).

Meer jongeren wonen nog thuis

De afgelopen jaren is het aandeel 18- tot 30-jarigen dat nog bij hun ouders woont toegenomen, van 44 procent in 2012 naar 53 procent in 2021. Ook het aandeel jongeren dat een woning huurt van een private verhuurder is in deze periode gestegen, van 10 naar 15 procent. Daarentegen woonden jongeren in 2021 minder vaak dan in 2012 in een corporatiewoning of in een koopwoning.

Door: Nationale Bouwgids

 

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.