Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verdubbeling van jongeren die willen verhuizen maar kunnen niets vinden

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
In 2021 gaf 20 procent van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar aan in de komende twee jaar beslist te willen verhuizen. Dat is lager dan in 2015, toen 26 procent zeker wilde verhuizen. Tegelijkertijd is het aandeel jongeren dat zegt wel te willen verhuizen, maar niets te kunnen vinden, meer dan verdubbeld: van 5 procent in 2015 naar 11 procent in 2021. Jongeren in de provincie Groningen zijn het vaakst geneigd te verhuizen. Dat meldt het CBS.

Vooral thuiswonende jongeren, en jongeren die een corporatiewoning huren, wilden in 2021 minder vaak beslist verhuizen dan in 2015. Het aandeel 18- tot 30-jarigen dat zegt te willen verhuizen, maar geen andere woning kan vinden, is sinds 2015 het sterkst toegenomen onder jongeren die huren via een private verhuurder.

Jongeren in Groningen overwegen het vaakst te verhuizen

In de provincie Groningen overwogen 18- tot 30-jarigen met 70 procent het vaakst om te verhuizen. Deze verhuisgeneigde jongeren zijn zowel de jongeren die hebben aangegeven beslist wel of misschien te willen verhuizen in de komende twee jaar, als jongeren die wel zouden willen verhuizen, maar niets kunnen vinden. In Zeeland (55 procent) en Overijssel (56 procent) waren relatief weinig jongeren met een verhuiswens.

Meer jongeren willen koopwoning

Van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar met een verhuiswens wilde 54 procent naar een koopwoning verhuizen, en 46 procent naar een huurwoning. In 2012 was dit nog respectievelijk 40 en 60 procent. De wens om te kopen verschilde per leeftijdsgroep: in 2021 wilde 42 procent van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar het liefst kopen, van de 25- tot 30-jarigen was dat 70 procent.

Ruim helft jongere huishoudens in afgelopen twee jaar verhuisd

Van de huishoudens van 18- tot 30-jarigen zei in 2021 iets meer dan de helft (52 procent) in de afgelopen twee jaar te zijn verhuisd. Bij 18- tot 25-jarige huishoudens (62 procent) was dat hoger dan onder 25- tot 30-jarige huishoudens (47 procent). Ten opzichte van 2012 waren vooral 18- tot 25-jarige huishoudens in 2021 minder vaak verhuisd. Onder huishoudens tussen de 25 en 30 jaar nam dat juist toe.

Als reden voor de recente verhuizing noemden 18- tot 30-jarige huishoudens het vaakst dat ze op zichzelf zijn gaan wonen (24 procent), getrouwd zijn, of zijn gaan samenwonen (15 procent). Verder zei het grootste deel van de jonge huishoudens die zijn verhuisd naar een huurwoning, dat het financieel niet mogelijk was om een woning te kopen (78 procent).

Meer jongeren wonen nog thuis

De afgelopen jaren is het aandeel 18- tot 30-jarigen dat nog bij hun ouders woont toegenomen, van 44 procent in 2012 naar 53 procent in 2021. Ook het aandeel jongeren dat een woning huurt van een private verhuurder is in deze periode gestegen, van 10 naar 15 procent. Daarentegen woonden jongeren in 2021 minder vaak dan in 2012 in een corporatiewoning of in een koopwoning.

Door: Nationale Bouwgids

 

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.