Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Europese gasprijs terug op niveau van begin turbulent 2022

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De Europese gasprijs lijkt het aan het einde van een turbulent jaar terug te keren naar het niveau van begin januari 2022. De prijs van de brandstof daalde dinsdag voor de zevende dag op rij door het ongebruikelijke milde winterweer in grote delen van Europa. Door het warmere weer daalt het gasverbruik voor verwarming en blijven de gasvoorraden op peil. Ook verbruikt de industrie tijdens de feestdagen traditioneel minder gas.

Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs daalde de prijs dinsdagochtend met 1,6 procent tot 81,68 euro per megawattuur gas. Vorige week zakte de gasprijs al met bijna 30 procent. De prijs staat daarmee vrijwel weer op het niveau van het begin van 2022, toen ook zo'n 80 euro per megawattuur moest worden betaald. De prijs ligt daarmee ver onder de pieken van rond de 350 euro die eind augustus werden bereikt. Ondanks de daling is gas nog altijd een stuk duurder dan in de afgelopen jaren, toen minder dan 30 euro per megawattuur werd betaald.

De gasprijs, die vanaf oktober 2021 al sterk begon te stijgen door lagere leveringen aan Europa door Rusland, liet dit jaar flinke schommelingen zien. Nadat in december vorig jaar een daling werd ingezet, schoot de gasprijs in februari omhoog door de Russische inval in Oekraïne. De dreiging van sancties van het Westen tegen Moskou en dreigementen van Rusland om de gaskraan dicht te draaien, zorgden voor zenuwen op de markt.

Wegvallen Russisch gas

In de daaropvolgende maanden leek de gasprijs zich wat te stabiliseren door het warme lenteweer en doordat het Russische staatsgasconcern Gazprom gewoon gas bleef leveren aan Europa. Vanaf midden juni knalde de gasprijs echter weer omhoog. Dat kwam doordat Gazprom waarschuwde dat technische problemen de levering via een belangrijke gaspijpleiding naar Duitsland met 40 procent zou kunnen verminderen.

Vanaf dat moment begon Gazprom steeds minder gas te leveren aan verschillende Europese landen en werd de Russische gaskraan bijna volledig dichtgedraaid. Europa beschuldigde Moskou daarop de gasleveringen in te zetten als wapen. In de zomermaanden ging de gasprijs gestaag omhoog tot de piek van rond de 350 euro per megawattuur in augustus. Dat kwam door zorgen dat Europese landen hun gasvoorraden niet op tijd zouden kunnen aanvullen voor de winter door het wegvallen van de Russische leveringen.

Om tekorten aan aardgas op te vangen, begonnen steeds meer Europese landen met het importeren van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Mede daardoor en dankzij het milde herfstweer wist Europa de gasopslagen te vullen. De gasprijs zal mogelijk ook nog verder dalen doordat het milde winterweer naar verwachting zal aanhouden tot de eerste week van januari.

Door: ANP

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.