Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Inzet duurzame bouwmachines komt in hoger tempo met 60 miljoen euro van kabinet'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
In 2023 komt 60 miljoen euro beschikbaar voor de inzet van duurzame bouwmachines. Dit jaar was dat nog 20 miljoen euro. Het kabinet wil ondernemers zo verder aanzetten om te investeren in duurzame bouwmachines. Maar ook zonder stimulans is dit ‘the way to go’, stelt Jan van der Doelen van ING. Want opdrachtgevers stellen steeds strengere eisen op het gebied van duurzaamheid. Of de benodigde stikstofvergunning wordt niet langer afgegeven. Dit meldt ING.

Naar schatting is nu ruim 10 procent van de huidige bouwprojecten uitstootvrij (zero-emissie). Het tempo van verduurzaming, elektrificatie van bouwmachines of toepassing van waterstoftechnologie is laag in de bouwsector. Anders dan bij auto’s staat deze technologie nog in de kinderschoenen.

De recente Porthos-uitspraak van de Raad van State brengt versnelling. Bouwbedrijven zullen sneller een stikstofvergunning ontvangen wanneer zij kunnen aantonen dat er geen uitstoot plaatsvindt van en naar de bouwplaats.

Zero-emissie op de bouwplaats

Het klimaatakkoord heeft gevolgen voor het werken op en inrichten van de bouwplaats, legt Van der Doelen uit. De bouw moet een reductie van 75 procent vervuilde lucht behaald hebben in 2030. Verduurzaming van de vervoersbewegingen in de bouwsector is daarom noodzakelijk om de uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof te reduceren. Zero-emissie is nu al een vereiste bij projecten waarbij de overheid de opdrachtgever is.

Nu investeren in verduurzaming is essentieel

"De investeringen om te verduurzamen kunnen fors zijn. De prijs van een zero-emissie machine, waterstof dan wel elektrisch aangedreven, ligt nu nog fors hoger ten opzichte van een fossiel aangedreven machine. Soms tot wel drie keer zoveel. Dat kan ondernemers weerhouden van een duurzame investering."

Toch is het belangrijk voor bouwbedrijven om nu te investeren in de verduurzaming van materieel, aldus Van der Doelen. Enerzijds om een bijdrage te leveren aan het behalen van de duurzaamheidsdoelen. Deze bijdrage wordt straks mogelijk verplicht. Anderzijds om überhaupt op sommige projecten te kunnen inschrijven. Want opdrachtgevers verduurzamen ook. Naar verwachting neemt het aantal duurzame bouwprojecten in de toekomst (snel) steeds verder toe. En bij de huidige hoge energieprijzen is de terugverdientijd van de duurzame investeringen ook nog eens lager.

"Bouwbedrijven doen er goed aan om de aanschaf van duurzame bouwmachines niet voor zich uit te schuiven. De 60 miljoen euro die volgend jaar beschikbaar komt is hard nodig en gaat zeker helpen om de inzet van duurzame bouwmachines te versnellen. De snelheid waarmee het potje voor dit jaar werd geclaimd geeft aan dat de animo groot is. Maar bouwbedrijven zullen ook zelf de handschoen moeten oppakken om tot verduurzaming te komen."

Door; Nationale Bouwgids

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.