Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Inzet duurzame bouwmachines komt in hoger tempo met 60 miljoen euro van kabinet'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
In 2023 komt 60 miljoen euro beschikbaar voor de inzet van duurzame bouwmachines. Dit jaar was dat nog 20 miljoen euro. Het kabinet wil ondernemers zo verder aanzetten om te investeren in duurzame bouwmachines. Maar ook zonder stimulans is dit ‘the way to go’, stelt Jan van der Doelen van ING. Want opdrachtgevers stellen steeds strengere eisen op het gebied van duurzaamheid. Of de benodigde stikstofvergunning wordt niet langer afgegeven. Dit meldt ING.

Naar schatting is nu ruim 10 procent van de huidige bouwprojecten uitstootvrij (zero-emissie). Het tempo van verduurzaming, elektrificatie van bouwmachines of toepassing van waterstoftechnologie is laag in de bouwsector. Anders dan bij auto’s staat deze technologie nog in de kinderschoenen.

De recente Porthos-uitspraak van de Raad van State brengt versnelling. Bouwbedrijven zullen sneller een stikstofvergunning ontvangen wanneer zij kunnen aantonen dat er geen uitstoot plaatsvindt van en naar de bouwplaats.

Zero-emissie op de bouwplaats

Het klimaatakkoord heeft gevolgen voor het werken op en inrichten van de bouwplaats, legt Van der Doelen uit. De bouw moet een reductie van 75 procent vervuilde lucht behaald hebben in 2030. Verduurzaming van de vervoersbewegingen in de bouwsector is daarom noodzakelijk om de uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof te reduceren. Zero-emissie is nu al een vereiste bij projecten waarbij de overheid de opdrachtgever is.

Nu investeren in verduurzaming is essentieel

"De investeringen om te verduurzamen kunnen fors zijn. De prijs van een zero-emissie machine, waterstof dan wel elektrisch aangedreven, ligt nu nog fors hoger ten opzichte van een fossiel aangedreven machine. Soms tot wel drie keer zoveel. Dat kan ondernemers weerhouden van een duurzame investering."

Toch is het belangrijk voor bouwbedrijven om nu te investeren in de verduurzaming van materieel, aldus Van der Doelen. Enerzijds om een bijdrage te leveren aan het behalen van de duurzaamheidsdoelen. Deze bijdrage wordt straks mogelijk verplicht. Anderzijds om überhaupt op sommige projecten te kunnen inschrijven. Want opdrachtgevers verduurzamen ook. Naar verwachting neemt het aantal duurzame bouwprojecten in de toekomst (snel) steeds verder toe. En bij de huidige hoge energieprijzen is de terugverdientijd van de duurzame investeringen ook nog eens lager.

"Bouwbedrijven doen er goed aan om de aanschaf van duurzame bouwmachines niet voor zich uit te schuiven. De 60 miljoen euro die volgend jaar beschikbaar komt is hard nodig en gaat zeker helpen om de inzet van duurzame bouwmachines te versnellen. De snelheid waarmee het potje voor dit jaar werd geclaimd geeft aan dat de animo groot is. Maar bouwbedrijven zullen ook zelf de handschoen moeten oppakken om tot verduurzaming te komen."

Door; Nationale Bouwgids

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.