Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Inzet duurzame bouwmachines komt in hoger tempo met 60 miljoen euro van kabinet'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
In 2023 komt 60 miljoen euro beschikbaar voor de inzet van duurzame bouwmachines. Dit jaar was dat nog 20 miljoen euro. Het kabinet wil ondernemers zo verder aanzetten om te investeren in duurzame bouwmachines. Maar ook zonder stimulans is dit ‘the way to go’, stelt Jan van der Doelen van ING. Want opdrachtgevers stellen steeds strengere eisen op het gebied van duurzaamheid. Of de benodigde stikstofvergunning wordt niet langer afgegeven. Dit meldt ING.

Naar schatting is nu ruim 10 procent van de huidige bouwprojecten uitstootvrij (zero-emissie). Het tempo van verduurzaming, elektrificatie van bouwmachines of toepassing van waterstoftechnologie is laag in de bouwsector. Anders dan bij auto’s staat deze technologie nog in de kinderschoenen.

De recente Porthos-uitspraak van de Raad van State brengt versnelling. Bouwbedrijven zullen sneller een stikstofvergunning ontvangen wanneer zij kunnen aantonen dat er geen uitstoot plaatsvindt van en naar de bouwplaats.

Zero-emissie op de bouwplaats

Het klimaatakkoord heeft gevolgen voor het werken op en inrichten van de bouwplaats, legt Van der Doelen uit. De bouw moet een reductie van 75 procent vervuilde lucht behaald hebben in 2030. Verduurzaming van de vervoersbewegingen in de bouwsector is daarom noodzakelijk om de uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof te reduceren. Zero-emissie is nu al een vereiste bij projecten waarbij de overheid de opdrachtgever is.

Nu investeren in verduurzaming is essentieel

"De investeringen om te verduurzamen kunnen fors zijn. De prijs van een zero-emissie machine, waterstof dan wel elektrisch aangedreven, ligt nu nog fors hoger ten opzichte van een fossiel aangedreven machine. Soms tot wel drie keer zoveel. Dat kan ondernemers weerhouden van een duurzame investering."

Toch is het belangrijk voor bouwbedrijven om nu te investeren in de verduurzaming van materieel, aldus Van der Doelen. Enerzijds om een bijdrage te leveren aan het behalen van de duurzaamheidsdoelen. Deze bijdrage wordt straks mogelijk verplicht. Anderzijds om überhaupt op sommige projecten te kunnen inschrijven. Want opdrachtgevers verduurzamen ook. Naar verwachting neemt het aantal duurzame bouwprojecten in de toekomst (snel) steeds verder toe. En bij de huidige hoge energieprijzen is de terugverdientijd van de duurzame investeringen ook nog eens lager.

"Bouwbedrijven doen er goed aan om de aanschaf van duurzame bouwmachines niet voor zich uit te schuiven. De 60 miljoen euro die volgend jaar beschikbaar komt is hard nodig en gaat zeker helpen om de inzet van duurzame bouwmachines te versnellen. De snelheid waarmee het potje voor dit jaar werd geclaimd geeft aan dat de animo groot is. Maar bouwbedrijven zullen ook zelf de handschoen moeten oppakken om tot verduurzaming te komen."

Door; Nationale Bouwgids

24 oktober '24 (13:03)

Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar wacht op evaluatiemoment

Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.

23 oktober '24 (19:03)

Oppositiepartijen woedend om kritiek DNB-baas Knot op huurwet: 'Knotsgek'

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de kritiek die Klaas Knot, baas van De Nederlandsche Bank, heeft op de wet die huurprijzen aan banden legt. Knot zei in Washington tegen het ANP dat hij vindt dat de Wet betaalbare huur teruggedraaid moet worden. Die wet leidt volgens hem tot schaarste en daarmee tot hogere prijzen op de vrije huurmarkt. Knot is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),

23 oktober '24 (15:02)

Woningcorporaties staan nog steeds achter huurwet: 'Huurder beschermd tegen te hoge huren'

Woningcorporaties zijn het oneens met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), die vindt dat de huurwet moet worden teruggedraaid. Dat laat een woordvoerder van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, weten. "Het is belangrijk dat huurders beschermd worden tegen veel te hoge huren."

23 oktober '24 (10:19)

Oproep DNB-topman om huurwet terug te draaien komt te laat, stellen particuliere verhuurders

Particuliere verhuurders zijn blij met de oproep van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) om de huurwet terug te draaien. "Het is eigenlijk al veel te laat, want het kwaad op de woningmarkt is al geschied, maar misschien kunnen we zo de schade beperken", stelde Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders.

23 oktober '24 ( 8:32)

Accu's fietsen en brommers veroorzaken woningbranden

Het aantal woningbranden dat wordt veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen stijgt, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In totaal waren accu's en batterijen vorig jaar de vermoedelijke oorzaak van 5 procent van de woningbranden. In 2022 was dat nog 3 procent.

14 oktober '24 (10:04)

Bij woningen is Oss en Leende explosies

DEN HAAG (ANP) - Bij twee woningen in de Wagenaarstraat in Oss en de Strijperstraat in Leende in Noord-Brabant zijn explosies geweest in de nacht van zaterdag op zondag. De politie vermoedt dat zwaar vuurwerk de oorzaak is.

10 oktober '24 (12:04)

'Bezwaar van burgers een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis'

Omwonenden moeten minder bezwaar maken tegen nieuwbouw in hun buurt. Dit vindt Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter Wonen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Bezwaar van burgers is volgens haar een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis.

08 oktober '24 ( 9:02)

Ruim een vijfde meer aanvragen voor hypotheken

Het blijft druk op de hypotheekmarkt, merkt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In het derde kwartaal werden ruim een vijfde meer aanvragen ingediend dan in dezelfde periode een jaar geleden. Ook groeide het verschil tussen starters en doorstromers op de woningmarkt.

08 oktober '24 ( 6:05)

Tarieflimiet voor warmtenet mogelijk gemaakt

Als het aan minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) ligt, wordt het mogelijk om een tarieflimiet voor kleinverbruikers van het warmtenet ofwel stadsverwarming in te stellen. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. In het regeerprogramma had het kabinet al aangekondigd zo'n tarieflimiet te zullen onderzoeken.

08 oktober '24 ( 6:04)

Gasketelwet 'financieel drama' voor VvE's, waarschuwt VEH

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor een "financieel drama" dat Verenigingen van Eigenaars (VvE's) dreigt te treffen door de zogeheten Gasketelwet die vorig jaar is ingevoerd. Deze wet is bedoeld om het aantal ongelukken met koolmonoxide (CO) te verlagen, maar kan appartementseigenaars met hoge kosten opzadelen.