Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Recyclingbijdrage isolatieglas verlengd tot en met 31 december 2027

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
VlakglasRecyclingNederland zet zich sinds 2002 in voor het inzamelen van vlakglas dat vrijkomt bij de sloop en renovatie van gebouwen. Dit glas verwerkt zij daarna zo hoogwaardig mogelijk tot nieuw glas. De recyclingbijdrage isolatieglas wordt verlengd tot en met 31 december 2027. Dat meldt Bouwend Nederland.

In de voorbije jaren is meer dan 1.578.000.000 kilo vlakglasafval ingezameld. Dat vergt veel transport. Om de kosten van de inzameling te kunnen betalen, dragen de producenten en importeurs van isolatieglas een recyclingbijdrage van 0,30 cent per vierkante meter af.

Nieuw vlakglas maken

Om ervoor te zorgen dat alle producenten en importeurs deze recyclingbijdrage betalen, heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat de onderliggende overeenkomst algemeen verbindend verklaard. Dit betekent dat VlakglasRecyclingNederland de komende vijf jaar kan doorgaan met vlakglas inzamelen en recyclen. De belangrijkste doelstelling in de komende jaren is ervoor zorgen dat van het oude vlakglas weer nieuw vlakglas gemaakt kan worden.

Verantwoordelijkheid

VlakglasRecyclingNederland werkt in opdracht van de glasbedrijven die aangesloten zijn bij de Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland. De glasbedrijven tonen zo als producenten hun verantwoordelijkheid voor hun producten, die uiteindelijk afval worden.

Door: Nationale Bouwgids / Richard Heeres

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.