Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Europese gasprijs zakt nog verder door zacht winterweer

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Europese gasprijs zakt nog verder door zacht winterweer
De Europese gasprijs is donderdag verder gedaald tot onder de 64 euro per megawattuur door het aanhoudende milde winterweer in grote delen van Europa. Een dag eerder dook de gasprijs al ruim onder de 70 euro en werd het laagste niveau sinds oktober 2021 bereikt. Sinds begin december is de gasprijs al met meer dan 50 procent gezakt, wat voor verlichting zorgt voor de Europese economieën.

Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs daalde de prijs donderdagochtend met ruim 2 procent tot 63,55 euro per megawattuur. Volgens de weersverwachtingen maakt Europa zich op voor de warmste wintermaand januari ooit gemeten, waardoor de energiecrisis verder afneemt.

Door het warmere weer hoeft er minder te worden gestookt en blijven de gasvoorraden in Europa bovengemiddeld gevuld. Volgens Gas Infrastructure Europe zitten de gasopslagen in Duitsland, de grootste economie van Europa, voor 91 procent vol. In de afgelopen vijf jaar bedroeg dat rond deze tijd gemiddeld 72 procent.

Voorzichtig blijven

"Gezien de omstandigheden had Europa niet op een betere situatie kunnen hopen deze winter", zei Warren Patterson, hoofd grondstoffenstrategie bij ING. Het is volgens hem echter nog steeds van vitaal belang dat de regio voorzichtig blijft. "Europa moet proberen het huidige stookseizoen af te sluiten met een zo hoog mogelijke opslag, gezien de verwachting van een verdere vermindering van de gasstromen richting de volgende winter."

Het aanbod van gas zou dit jaar weer krapper kunnen worden, aangezien de voorraden van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) beperkt zullen zijn en er op korte termijn geen nieuwe grote lng-exportprojecten van start gaan. De concurrentie om gasleveringen met Azië zou ook kunnen toenemen, vooral door de heropening van de Chinese economie.

Het tempo van de voorraadopbouw van gas voor de winter van 2023 zou volgens Patterson dan ook "veel bescheidener kunnen zijn in vergelijking met wat we dit jaar hebben gezien". Dat komt volgens de grondstoffenstrateeg door de verdere afname van het Russische aanbod, waardoor Europa kwetsbaar blijft.

Door: ANP

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.

01 november '23 ( 8:46)

Markt nieuwbouwwoningen blijft lastig volgens bouwconcern Heijmans

De verkoop van nieuwbouwwoningen bij Heijmans was vorig kwartaal lager dan een jaar eerder en dat drukte op de omzet in de vastgoedtak, zegt het bouwconcern. Toch blijft het orderboek van Heijmans "op een sterk niveau" met een totale waarde van 2,6 miljard euro. De opbrengsten in de tak voor onder meer infrastructuur compenseren de lagere omzet voor nieuwbouwwoningen "ruimschoots".