Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Europese gasprijs zakt nog verder door zacht winterweer

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
Europese gasprijs zakt nog verder door zacht winterweer
De Europese gasprijs is donderdag verder gedaald tot onder de 64 euro per megawattuur door het aanhoudende milde winterweer in grote delen van Europa. Een dag eerder dook de gasprijs al ruim onder de 70 euro en werd het laagste niveau sinds oktober 2021 bereikt. Sinds begin december is de gasprijs al met meer dan 50 procent gezakt, wat voor verlichting zorgt voor de Europese economieën.

Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs daalde de prijs donderdagochtend met ruim 2 procent tot 63,55 euro per megawattuur. Volgens de weersverwachtingen maakt Europa zich op voor de warmste wintermaand januari ooit gemeten, waardoor de energiecrisis verder afneemt.

Door het warmere weer hoeft er minder te worden gestookt en blijven de gasvoorraden in Europa bovengemiddeld gevuld. Volgens Gas Infrastructure Europe zitten de gasopslagen in Duitsland, de grootste economie van Europa, voor 91 procent vol. In de afgelopen vijf jaar bedroeg dat rond deze tijd gemiddeld 72 procent.

Voorzichtig blijven

"Gezien de omstandigheden had Europa niet op een betere situatie kunnen hopen deze winter", zei Warren Patterson, hoofd grondstoffenstrategie bij ING. Het is volgens hem echter nog steeds van vitaal belang dat de regio voorzichtig blijft. "Europa moet proberen het huidige stookseizoen af te sluiten met een zo hoog mogelijke opslag, gezien de verwachting van een verdere vermindering van de gasstromen richting de volgende winter."

Het aanbod van gas zou dit jaar weer krapper kunnen worden, aangezien de voorraden van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) beperkt zullen zijn en er op korte termijn geen nieuwe grote lng-exportprojecten van start gaan. De concurrentie om gasleveringen met Azië zou ook kunnen toenemen, vooral door de heropening van de Chinese economie.

Het tempo van de voorraadopbouw van gas voor de winter van 2023 zou volgens Patterson dan ook "veel bescheidener kunnen zijn in vergelijking met wat we dit jaar hebben gezien". Dat komt volgens de grondstoffenstrateeg door de verdere afname van het Russische aanbod, waardoor Europa kwetsbaar blijft.

Door: ANP

09 juni '23 (14:45)

Nieuwe bouwplannen voor NDSM-werf

De bouwplannen voor de NDSM-werf in Amsterdam worden veranderd. Daartoe heeft het college van B en W besloten. Daar waren vrijesectorwoningen, sociale huurwoningen en een basisschool gepland. Er zullen nu middeldure huurwoningen worden gerealiseerd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

08 juni '23 (12:53)

Huurprijs van corporatiewoningen stijgt met 2,4 procent

Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

08 juni '23 (10:38)

Energietoeslag bereikt niet doelgroep zegt Woonbond

Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.