Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Consumenten weten niet goed wat ze precies gaan betalen aan gas en stroom

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
Het is voor consumenten nog erg lastig om te zien wat ze sinds 1 januari precies betalen aan gas en stroom. In overzichten van de dagelijkse verbruikskosten is het nieuwe energieplafond bijvoorbeeld niet verwerkt. En sommige energiebedrijven geven überhaupt geen dagelijkse prijsinformatie aan klanten met slimme meters. Daarbij zijn veel energiebedrijven nog bezig met het verwerken van een stortvloed aan vragen van consumenten. Dat zorgt al dagen voor lange wachttijden bij klantenservices.

Sinds 1 januari betalen huishoudens lagere prijsplafondtarieven in plaats van de normale tarieven voor gas en elektriciteit die de energiebedrijven hanteren. Pas als je meer verbruikt dan 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom betaal je je eigenlijke tarief. Maar in de verbruiksoverzichten van de app van bijvoorbeeld Greenchoice is dit onderscheid niet verwerkt.

"Dit is niet realtime weer te geven, daar het afhankelijk is van het toekomstige verbruik, teruglevering en de periode waarover de jaarnota loopt", legt een woordvoerster van Greenchoice uit. "Wel tonen we onder de verbruiksgrafiek in de app informatie over het prijsplafond zodat klanten weten hoe het prijsplafond werkt."

Onlinetool

Eneco stelt nog bezig te zijn met het maken van een extra onlinetool. Daarmee zouden klanten kunnen zien hoeveel van hun maandverbruik onder het energieplafond valt. Een woordvoerster hoopt dat die tool later deze maand of begin volgende maand in de lucht is. Ze benadrukt dat de details van het prijsplafond pas in december bekend werden. Eneco gaf er daarom prioriteit aan om dat eerst goed te verwerken in de nieuwe termijnbedragen.

"Er wordt nog aan gewerkt", zegt ook een woordvoerder van Vattenfall over het verbeteren van de informatievoorziening aan klanten. Hoelang consumenten daarop moeten wachten kan hij niet zeggen. "Daar ga ik geen deadline op plakken. We doen onze uiterste best." Volgens hem is het "best wel complex".

Klantenservice

De laatste dagen werden de klantenservices van Eneco, Vattenfall en ook Essent al overspoeld met vragen waardoor de wachttijden bij de klantenservices opliepen tot soms wel een uur. Dat komt eveneens omdat honderdduizenden mensen opnieuw hun meterstanden moesten doorgeven. Soms is ook sprake van wachttijden om een app in komen. Inmiddels zijn de wachttijden wel aan het afnemen. Bij Vattenfall duurde het woensdagochtend bijvoorbeeld nog zo'n 20 minuten om iemand aan de lijn te krijgen.

De Consumentenbond stoort zich ook aan de lange wachttijden. "Als je veel mensen gaat vragen om meterstanden door te geven dan moet je wel bereikbaar zijn", zegt een woordvoerder. Hij begrijpt wel dat de energiebedrijven enige tijd nodig hebben om alles te regelen. Voorlopig houdt de Consumentenbond vinger aan de pols.

Door: ANP

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.