Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Shell ziet inkomsten uit handel in gas oplopen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Shell ziet inkomsten uit handel in gas oplopen
Shell verwacht dat de inkomsten uit de handel in gas afgelopen kwartaal aanzienlijk zijn verbeterd. Daarmee lijkt het olie- en gasconcern erin te zijn geslaagd om de uitdagingen van zijn handelsdivisie uit het derde kwartaal te boven te komen. Of dat over de gehele linie ook meer winst oplevert, valt wel nog te bezien.

In de voorgaande periode waren branchegenoten nog veel succesvoller in het profiteren van de recordhoge gasprijzen in Europa. Vandaar dat de verbetering van de gashandelsinkomsten, die Shell naar buiten bracht in een handelsupdate met verwachtingen voor de afgelopen periode, een opsteker is voor het bedrijf. Shell kampte tegelijk ook nog met operationele problemen voor de westkust van Australië, waar een fabriek voor vloeibaar aardgas (lng) recent moest worden stilgelegd vanwege een brand.

Toch blijft onduidelijk wat de betekenis is van deze opleving voor de algehele winst van het concern. Dat komt doordat de energieprijzen de laatste tijd weer aan het dalen zijn. Eerder deze week zei het Amerikaanse ExxonMobil al dat de winst in het vierde kwartaal waarschijnlijk een financiële dreun zou krijgen van ongeveer 3,7 miljard dollar door de veranderde situatie op de olie- en gasmarkten.

Winst

Voor Shell, dat sinds begin dit jaar wordt geleid door Wael Sawan, zou de periode met hele hoge winsten door de hoge energieprijzen zomaar weer voorbij kunnen zijn. De extra belastingmaatregelen in de EU en het Verenigd Koninkrijk zullen volgens het concern sowieso een impact van zo'n 2 miljard dollar hebben op de winst in het vierde kwartaal.

Hoe de resultaten van Shell afgelopen kwartaal precies zijn uitgepakt, wordt later pas bekend. Mede door een verminderde handel in gas en lagere marges op geraffineerde producten liep de winst in het derde kwartaal al flink terug ten opzichte van eerder dit jaar. Onder de streep bleef 6,7 miljard dollar over, waar in het tweede kwartaal nog een nettowinst van 18 miljard dollar in de boeken ging.

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).