Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Shell ziet inkomsten uit handel in gas oplopen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
Shell ziet inkomsten uit handel in gas oplopen
Shell verwacht dat de inkomsten uit de handel in gas afgelopen kwartaal aanzienlijk zijn verbeterd. Daarmee lijkt het olie- en gasconcern erin te zijn geslaagd om de uitdagingen van zijn handelsdivisie uit het derde kwartaal te boven te komen. Of dat over de gehele linie ook meer winst oplevert, valt wel nog te bezien.

In de voorgaande periode waren branchegenoten nog veel succesvoller in het profiteren van de recordhoge gasprijzen in Europa. Vandaar dat de verbetering van de gashandelsinkomsten, die Shell naar buiten bracht in een handelsupdate met verwachtingen voor de afgelopen periode, een opsteker is voor het bedrijf. Shell kampte tegelijk ook nog met operationele problemen voor de westkust van Australië, waar een fabriek voor vloeibaar aardgas (lng) recent moest worden stilgelegd vanwege een brand.

Toch blijft onduidelijk wat de betekenis is van deze opleving voor de algehele winst van het concern. Dat komt doordat de energieprijzen de laatste tijd weer aan het dalen zijn. Eerder deze week zei het Amerikaanse ExxonMobil al dat de winst in het vierde kwartaal waarschijnlijk een financiële dreun zou krijgen van ongeveer 3,7 miljard dollar door de veranderde situatie op de olie- en gasmarkten.

Winst

Voor Shell, dat sinds begin dit jaar wordt geleid door Wael Sawan, zou de periode met hele hoge winsten door de hoge energieprijzen zomaar weer voorbij kunnen zijn. De extra belastingmaatregelen in de EU en het Verenigd Koninkrijk zullen volgens het concern sowieso een impact van zo'n 2 miljard dollar hebben op de winst in het vierde kwartaal.

Hoe de resultaten van Shell afgelopen kwartaal precies zijn uitgepakt, wordt later pas bekend. Mede door een verminderde handel in gas en lagere marges op geraffineerde producten liep de winst in het derde kwartaal al flink terug ten opzichte van eerder dit jaar. Onder de streep bleef 6,7 miljard dollar over, waar in het tweede kwartaal nog een nettowinst van 18 miljard dollar in de boeken ging.

Door: ANP

09 juni '23 (14:45)

Nieuwe bouwplannen voor NDSM-werf

De bouwplannen voor de NDSM-werf in Amsterdam worden veranderd. Daartoe heeft het college van B en W besloten. Daar waren vrijesectorwoningen, sociale huurwoningen en een basisschool gepland. Er zullen nu middeldure huurwoningen worden gerealiseerd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

08 juni '23 (12:53)

Huurprijs van corporatiewoningen stijgt met 2,4 procent

Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

08 juni '23 (10:38)

Energietoeslag bereikt niet doelgroep zegt Woonbond

Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.