Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Dynamische energiecontracten zijn speelbal van grillige energiemarkt'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
'Dynamische energiecontracten zijn speelbal van grillige energiemarkt'
Dynamische energiecontracten kunnen interessant zijn, zeker als er sprake is van een stabiele markt. Omdat de tarieven op de spotmarkt zo’n tien tot twintig procent lager liggen dan op de termijnmarkt kan daar veel voordeel behaald worden. In een volatiele energiemarkt, zoals de markt zich afgelopen jaar heeft gedragen, kan voordeel snel omslaan in een nadeel. Dat meldt ANP Expert Support.

De afgelopen maanden zijn de tarieven stabiel gebleven. De laatste maanden vond er zelfs een daling plaats. Dat klinkt allemaal positief, maar men moet niet vergeten dat er ook enorme prijsstijgingen plaatsvonden afgelopen jaar. Dynamische energiecontracten zijn interessant voor mensen die deze marktwerking snappen en dit spel willen spelen.

Je neemt een gok door voor een dynamisch energiecontract te kiezen. Winst en verlies liggen dicht bij elkaar en deze manier van energie inkopen is zeer risicovol. Dit inkoopbeleid heeft eind 2021 tot een faillissementsgolf geleid onder leveranciers na het ontstaan van de energiecrisis. Verschillende energiebedrijven kochten veel in op de spotmarkt en wilden zo concurreren met leveranciers die inkochten op de termijnmarkt. Toen de crisis verergerde, ontstonden problemen. Als er angst voor gastekorten ontstaat, zie je dat direct terug in de tarieven. Deze kunnen dan de hoogte inschieten en duurder uitvallen dan de prijs die je voor energie betaalt bij een contract waarbij met termijnbedragen gewerkt wordt.

Rekening houden

Ook moet je rekening houden met wanneer je energie verbruikt. Je bent bijvoorbeeld goedkoper uit als je in de middag je was draait of midden in de nacht. Heb je daar zin in en tijd voor? Sommige mensen vinden het een sport om hun energie op de goedkoopste momenten te verbruiken. Andere mensen vinden het juist veel gedoe om zo actief met energie bezig te zijn en hun leven er deels op in te richten.

Door: Nationale Bouwgids

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.