Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Voor het eerst in 9 jaar zijn huizenprijzen op jaarbasis gedaald

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
De verkoopprijzen van huizen in Nederland zijn in het laatste kwartaal van vorig jaar gedaald met gemiddeld 6,4 procent op jaarbasis, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Volgens de belangenorganisatie is dat de eerste daling op jaarbasis in negen jaar tijd, waarbij zij spreekt van een "omslagpunt".

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning lag in de laatste drie maanden van 2022 op 407.000 euro, aldus de NVM. Een nieuwbouwwoning kostte gemiddeld 498.000 euro. Alle type woningen werden op jaarbasis volgens de NVM goedkoper in een jaar tijd. Van twee-onder-een-kap (min 7 procent) tot appartementen (min 7,2 procent) en van vrijstaande woningen (min 6,6 procent) tot tussenwoningen (min 5,8 procent).

Meer woningen te koop

De NVM-makelaars zien dat er meer woningen te koop worden gezet. Tegelijkertijd verkochten ze er in de laatste drie maanden van vorig jaar zo'n 35.000, een daling van 8 procent ten opzichte van het slotkwartaal van 2021. "Het vierde kwartaal 2022 was vriendelijker voor de woningkoper", zegt Lana Gerssen die binnen de NVM de vakgroep Wonen voorzit. "In het derde kwartaal 2022 zagen we voor het eerst een prijsdaling van kwartaal op kwartaal. Dat is ook in het vierde kwartaal van 2022 het geval, maar met 3,7 procent is die relatief beperkt, als ik dit afzet tegen de enorme prijsstijgingen die we in de afgelopen jaren hebben gezien."

Boven de vraagprijs

Ondanks de gedaalde prijzen werd nog altijd haast de helft van de woningen in het slotkwartaal boven de vraagprijs verkocht. Een jaar geleden werden echter meer dan vier van de vijf woningen voor meer dan wat er gevraagd werd verkocht. Gerssen zegt dat door de gestegen hypotheekrente, die ervoor zorgt dat mensen minder geld kunnen lenen, de betaalbaarheid van woningen onder druk staat. "De bevolking groeit door en daarmee ook de vraag naar woningen. De ontwikkeling van het aanbod kan dat niet bijbenen en schiet nog steeds tekort."

Door: ANP

09 juni '23 (14:45)

Nieuwe bouwplannen voor NDSM-werf

De bouwplannen voor de NDSM-werf in Amsterdam worden veranderd. Daartoe heeft het college van B en W besloten. Daar waren vrijesectorwoningen, sociale huurwoningen en een basisschool gepland. Er zullen nu middeldure huurwoningen worden gerealiseerd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

08 juni '23 (12:53)

Huurprijs van corporatiewoningen stijgt met 2,4 procent

Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

08 juni '23 (10:38)

Energietoeslag bereikt niet doelgroep zegt Woonbond

Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.