Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Huurprijzen vrije sector eind 2022 iets gedaald ten opzichte van eind 2021

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
De huurprijzen in de vrije sector zijn in het laatste kwartaal van 2022 licht gedaald vergeleken met een jaar eerder. Nieuwe huurders betaalden in het afgelopen kwartaal gemiddeld 16,59 euro per vierkante meter. Een jaar eerder was dit 16,78 euro per vierkante meter. Dat komt neer op een daling van 1,1 procent op jaarbasis, meldt huurwoningplatform Pararius donderdag op basis van het huuraanbod op de site.

Sinds begin 2022 stijgen de huurprijzen op jaarbasis steeds minder hard. Het afgelopen kwartaal lagen de prijzen voor het eerst sinds ruim een jaar tijd lager dan een jaar eerder. De daling wordt vooral veroorzaakt doordat gestoffeerde huurhuizen - het leeuwendeel van het aanbod - goedkoper waren dan een jaar eerder. De vierkantemeterprijs van gemeubileerde woningen lag gemiddeld gezien juist iets hoger.

Ook flinke prijsstijgingen

Ondanks de lichte daling op landelijk niveau, noteert Pararius met name in enkele grote en middelgrote steden ook flinke prijsstijgingen. Van de vijftien grootste steden die zijn onderzocht, steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs het hardst in Hoofddorp (stijging 24 procent vergeleken met jaar eerder, vooral veroorzaakt door een uitzonderlijk laag gemiddelde in het laatste kwartaal van 2021) en Amsterdam (stijging 11 procent). Ook in Tilburg en Den Haag stegen de prijzen met respectievelijk 8 en 6 procent op jaarbasis.

Pararius merkt op dat het aanbod in grote steden zoals Rotterdam en Amsterdam in snel tempo afneemt. Het aantal te huur aangeboden huurwoningen in de vrije sector lag in het afgelopen kwartaal 9 procent lager dan een jaar eerder. "Tegelijkertijd neemt de vraag alleen maar toe. Dit maakt dat de prijzen op stedelijk niveau flink stijgen", stelt Pararius-directeur Jasper de Groot.

Door: ANP

09 juni '23 (14:45)

Nieuwe bouwplannen voor NDSM-werf

De bouwplannen voor de NDSM-werf in Amsterdam worden veranderd. Daartoe heeft het college van B en W besloten. Daar waren vrijesectorwoningen, sociale huurwoningen en een basisschool gepland. Er zullen nu middeldure huurwoningen worden gerealiseerd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

08 juni '23 (12:53)

Huurprijs van corporatiewoningen stijgt met 2,4 procent

Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

08 juni '23 (10:38)

Energietoeslag bereikt niet doelgroep zegt Woonbond

Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.