Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Daling huizenprijzen grootst in regio's die snelste stegen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Daling huizenprijzen grootst in regio's die snelste stegen
De verkoopprijzen van huizen daalden het afgelopen kwartaal het hardst in de regio's Groot-Amsterdam, IJmond en Haarlem. De gemiddelde transactieprijzen lagen hier ruim 9 procent lager dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Volgens Jerry Wijnen, hoofd van de Amsterdamse afdeling van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), komt dat omdat de prijzen eerder zo hard zijn gestegen, dat ze nu ook harder dalen.

Daarnaast wordt er volgens Wijnen ook minder overboden in zijn regio. "De prijs die nu wordt betaald, is veel meer een realistische prijs."

Timon Hogervorst, directeur van het Haarlemse makelaarskantoor Huizenstede, is "blij dat het wat rustiger is op de huizenmarkt". Volgens hem is de prijsdaling een logisch gevolg van de hogere hypotheekrente. "Dan kan het niet anders dan dat mensen minder kunnen lenen en er niet meer zo wild overboden wordt." Maarten van Vliet van het gelijknamige makelaarskantoor in Haarlem geeft verkopers door de prijsdaling ander advies. "Eerst was het: koop een ander huis. Nu zeggen we: verkoop eerst je eigen huis, dan weet je wat het opbrengt."

Regio's gestegen prijzen

Gemiddeld daalden de huizenprijzen vorig kwartaal in ons land 6,4 procent op jaarbasis. De NVM spreekt van een omslagpunt.

Overigens zijn er ook regio's waar de prijzen in het laatste kwartaal van 2022 zijn gestegen. In de regio Delfzijl stegen de prijzen met 14 procent het hardst, al ligt de gemiddelde verkoopprijs in Oost-Groningen nog altijd flink lager dan het landelijke gemiddelde. Ook in Zuidwest-Overijssel, waar Deventer onder valt, waren de verkoopprijzen 2 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. In laatstgenoemde regio werden het afgelopen kwartaal ook 10 procent meer woningen verkocht dan in 2022, terwijl in het Gooi en Zuidwest-Friesland juist veel minder (20 procent) huizen van eigenaar wisselden.

Sjirk de Jong, voorzitter van de NVM-afdeling Groningen zegt dat de cijfers over de gemeente Eemsdelta, waar Delfzijl onder valt, wel enigszins zijn gekleurd. Dit omdat er vorig kwartaal "bij toeval" relatief veel duurdere woningen zijn verkocht, maar ook door de aardbevingsgerelateerde problematiek die in deze regio speelt. Volgens De Jong maakt de zogenoemde sloop-nieuwbouwregeling, waarbij bewoners van oude huizen op termijn een nieuwe woning krijgen, de oudere woningen aantrekkelijk. De waarde hiervan is dan ook gestegen. "Een tweelaagse tussenwoning die eerder een waarde had van 100.000 euro, gaat nu al voor 200.000 euro weg", aldus De Jong.

Door: ANP

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.