Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Geen reden voor paniek bij huiseigenaren om prijsdaling'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
'Geen reden voor paniek bij huiseigenaren om prijsdaling'
Huiseigenaren hoeven zich vooralsnog geen zorgen te maken over de prijsdalingen op de woningmarkt. Dat zeggen economen van de Rabobank en ABN AMRO naar aanleiding van huizenmarktcijfers van makelaarsvereniging NVM. Voor starters is de situatie allerminst verbeterd, zeggen ze ook.

Door de grote prijsstijgingen op de woningmarkt de afgelopen jaren en het maandelijks aflossen op de hypotheek hebben huiseigenaren veel overwaarde opgebouwd, zegt Carola de Groot, senior econoom huizenmarkt bij RaboResearch. Een prijsdaling hoeft dus geen direct probleem te zijn als je niet meteen moet of wilt verhuizen.

Ze verwacht geen herhaling van een woningmarktcrisis zoals tussen 2008 en 2013, toen de prijzen met in totaal ruim 21 procent daalden. "Het verschil is dat mensen nu vaker aflossen op hun hypotheek. Daardoor komen huizen minder snel onder water te staan", zegt De Groot. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) concludeerde vorig jaar al dat als de huizenprijzen fors zouden dalen, slechts een kleine groep het risico loopt bij verkoop achter te blijven met een restschuld.

Reeds aangekocht

Mensen die vorig jaar op het toppunt van de woningmarkt een huis hebben gekocht, zijn wel "de sjaak" door de prijsdaling als ze nu van hun huis af willen, zegt Philip Bokeloh, senior econoom Nederland bij ABN AMRO. "Dat kan een reden zijn om niet te scheiden, of een huis aan te houden." Eventuele opgebouwde overwaarde kan als de prijsdaling doorzet "als sneeuw voor de zon verdwijnen", zegt Bokeloh. "Maar dat is nog afwachten", zegt hij.

Starters kunnen ten opzichte van een aantal maanden geleden zelfs nog minder goed een woning betalen, zegt De Groot. "Door de hogere rentes kunnen mensen minder lenen. Voor een kleine hypothecaire lening zijn ze maandelijks veel meer kwijt." RaboResearch verwacht dat huizenprijzen verder zullen dalen, ook omdat door inflatie de prijzen voor levensonderhoud en energie zijn gestegen, waardoor mensen minder te besteden hebben. "Dat drukt ook de vraag", zegt De Groot.

Jubelton

Daarnaast is de zogeheten jubelton, de schenkingsvrijstelling voor een eigen woning voor mensen tussen de 18 en 40 jaar, sinds januari fors verlaagd. Vorig jaar was deze nog rond de ton, nu kunnen starters maximaal bijna 29.000 euro belastingvrij krijgen. Ook is het hypotheekbedrag van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) verhoogd, maar "per saldo ligt de drempel nog te hoog om de woningmarkt te betreden", zegt Bokeloh.

Door: ANP

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.