Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Vraag naar hypotheken bijna gehalveerd

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Vraag naar hypotheken bijna gehalveerd
Het totale aantal hypotheekaanvragen is in het vierde kwartaal bijna gehalveerd in vergelijking met dezelfde periode een jaar terug. In het derde kwartaal nam het aantal aanvragen ook al sterk af doordat de hypotheekrentes hard zijn opgelopen. Door de hogere rente is de markt voor het oversluiten van hypotheken in het laatste kwartaal van 2022 vrijwel opgedroogd, meldt De Hypotheker op basis van eigen cijfers.

Volgens de keten van hypotheekadviseurs daalde het totale aantal aanvragen afgelopen kwartaal met 45 procent. Kredietverstrekkers ontvingen daarbij bijna negentig minder verzoeken om een hypotheek over te sluiten. Door de sterke stijging van de hypotheekrente, die sinds begin vorig jaar met ruim 3 procentpunt is gestegen, is het oversluiten van de hypotheek in veel gevallen geen aantrekkelijke optie meer, verklaarde Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker.

Tegelijkertijd daalde de gemiddelde prijs voor een koopwoning met bijna 4 procent in het vierde kwartaal. Het is volgens De Hypotheker voor eerst sinds jaren dat zowel de woning- als de hypotheekmarkt een afkoeling laat zien.

Jonge huizenkopers

Jonge huizenkopers tot 35 jaar krijgen door deze ontwikkelingen wel steeds meer een voet tussen de deur op de huizenmarkt. Zo was bij deze leeftijdscategorie in december sprake van een stijging van 9 procent van het aantal aanvragen voor de aankoop van een nieuwe woning ten opzichte van een jaar geleden.

Het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning daalde met 11 procent. In het vierde kwartaal lag dit bedrag met 298.000 euro zelfs voor het eerst sinds twee jaar onder de grens van 300.000 euro.

Woningverbetering

Daarnaast is voor het eerst sinds drie jaar een daling zichtbaar van het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering. Dat aantal nam in het laatste kwartaal van 2022 af met 26 procent ten opzichte van een jaar eerder. Toch is het aandeel hiervan in het totale aantal hypotheekaanvragen met ruim een kwart nog steeds groot. De Hypotheker verwacht dan ook dat veel huizenbezitters gezien de hogere energiekosten het komende jaar blijven investeren in het verduurzamen van hun woning.

In heel 2022 daalde het totale aantal hypotheekaanvragen met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Bij jonge huizenkopers was vorig jaar wel sprake van een stijging van 5 procent van het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning. Tegelijkertijd daalde de hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning onder 55-plussers met bijna een kwart.

Door: ANP

09 juni '23 (14:45)

Nieuwe bouwplannen voor NDSM-werf

De bouwplannen voor de NDSM-werf in Amsterdam worden veranderd. Daartoe heeft het college van B en W besloten. Daar waren vrijesectorwoningen, sociale huurwoningen en een basisschool gepland. Er zullen nu middeldure huurwoningen worden gerealiseerd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

08 juni '23 (12:53)

Huurprijs van corporatiewoningen stijgt met 2,4 procent

Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

08 juni '23 (10:38)

Energietoeslag bereikt niet doelgroep zegt Woonbond

Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.