Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vraag naar hypotheken bijna gehalveerd

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Vraag naar hypotheken bijna gehalveerd
Het totale aantal hypotheekaanvragen is in het vierde kwartaal bijna gehalveerd in vergelijking met dezelfde periode een jaar terug. In het derde kwartaal nam het aantal aanvragen ook al sterk af doordat de hypotheekrentes hard zijn opgelopen. Door de hogere rente is de markt voor het oversluiten van hypotheken in het laatste kwartaal van 2022 vrijwel opgedroogd, meldt De Hypotheker op basis van eigen cijfers.

Volgens de keten van hypotheekadviseurs daalde het totale aantal aanvragen afgelopen kwartaal met 45 procent. Kredietverstrekkers ontvingen daarbij bijna negentig minder verzoeken om een hypotheek over te sluiten. Door de sterke stijging van de hypotheekrente, die sinds begin vorig jaar met ruim 3 procentpunt is gestegen, is het oversluiten van de hypotheek in veel gevallen geen aantrekkelijke optie meer, verklaarde Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker.

Tegelijkertijd daalde de gemiddelde prijs voor een koopwoning met bijna 4 procent in het vierde kwartaal. Het is volgens De Hypotheker voor eerst sinds jaren dat zowel de woning- als de hypotheekmarkt een afkoeling laat zien.

Jonge huizenkopers

Jonge huizenkopers tot 35 jaar krijgen door deze ontwikkelingen wel steeds meer een voet tussen de deur op de huizenmarkt. Zo was bij deze leeftijdscategorie in december sprake van een stijging van 9 procent van het aantal aanvragen voor de aankoop van een nieuwe woning ten opzichte van een jaar geleden.

Het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning daalde met 11 procent. In het vierde kwartaal lag dit bedrag met 298.000 euro zelfs voor het eerst sinds twee jaar onder de grens van 300.000 euro.

Woningverbetering

Daarnaast is voor het eerst sinds drie jaar een daling zichtbaar van het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering. Dat aantal nam in het laatste kwartaal van 2022 af met 26 procent ten opzichte van een jaar eerder. Toch is het aandeel hiervan in het totale aantal hypotheekaanvragen met ruim een kwart nog steeds groot. De Hypotheker verwacht dan ook dat veel huizenbezitters gezien de hogere energiekosten het komende jaar blijven investeren in het verduurzamen van hun woning.

In heel 2022 daalde het totale aantal hypotheekaanvragen met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Bij jonge huizenkopers was vorig jaar wel sprake van een stijging van 5 procent van het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning. Tegelijkertijd daalde de hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning onder 55-plussers met bijna een kwart.

Door: ANP

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.