Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Onduidelijk of steunregeling zonnepanelen wordt afgeschaft

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Het is nog maar zeer de vraag of het kabinetsplan om een steunregeling voor zonnepanelen af te schaffen op genoeg steun in de Eerste Kamer kan rekenen. Het leek tijdens het debat of uitgerekend de PVV, een belangrijke criticaster van het klimaatbeleid, energieminister Rob Jetten dichterbij een meerderheid in de senaat zou brengen. Maar de partij zegt achteraf op Twitter waarschijnlijk toch tegen de wet te willen stemmen.

Met de salderingsregeling kunnen huishoudens de elektriciteit die door zonnepanelen is opgewekt en ze zelf niet gebruiken, aftrekken van hun eigen verbruik. Deze elektriciteit komt namelijk terug op het stroomnet. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren evenwel flink goedkoper geworden. Bovendien profiteren huishoudens met hogere inkomens relatief meer van de regeling. Het kabinet wil deze daarom de komende jaren versoberen en in 2031 helemaal afschaffen. Hier is een wetswijziging voor nodig. Er moet een minimumprijs voor in de plaats komen die energiebedrijven aan hun klanten moeten betalen voor teruggeleverde stroom.

Tegen wet van Jetten

De PVV is "nooit voorstander geweest van het financieel stimuleren van zonnepanelen", zei Kamerlid Alexander Kops tijdens het debat op de vraag of hij het afschaffen zou steunen. Maar na afloop van het debat schreef Kops op Twitter dat de PVV de wet wil wegstemmen als de regeling ook wordt afgebouwd voor huishoudens die nu al zonnepanelen hebben. "De PVV stemt dus tegen de wet van Jetten", concludeerde partijleider Geert Wilders alvast.

De uitleg achteraf verbaasde onder anderen GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. "Goh, die voorwaarde hoorde ik je in debat niet stellen", merkte zij via Twitter op. Tijdens het debat noemde SP-Kamerlid Renske Leijten Kops nog gekscherend de "redder" van het kabinet. Ook BBB-leider Caroline van der Plas twittert dat ze Kops tijdens het debat wat anders hoorde zeggen.

De SGP twijfelt nog, en wacht op de antwoorden van Jetten op zijn vragen. Samen met de PVV had die partij het kabinet aan een meerderheid in de senaat kunnen helpen.

Voorstellen aanpassen

Overigens zijn ook de coalitiepartijen niet onverminderd enthousiast over afschaffing van de maatregel. Zij willen het voorstel aanpassen, en over enkele jaren bijvoorbeeld kijken of de regeling niet te snel wordt afgebouwd. VVD en ChristenUnie uitten ook hun ongemak over het feit dat deze 'subsidie' wordt versoberd, terwijl de steunmaatregelen voor grote zonneweides juist worden uitgebreid.

Door: ANP

09 juni '23 (14:45)

Nieuwe bouwplannen voor NDSM-werf

De bouwplannen voor de NDSM-werf in Amsterdam worden veranderd. Daartoe heeft het college van B en W besloten. Daar waren vrijesectorwoningen, sociale huurwoningen en een basisschool gepland. Er zullen nu middeldure huurwoningen worden gerealiseerd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

08 juni '23 (12:53)

Huurprijs van corporatiewoningen stijgt met 2,4 procent

Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

08 juni '23 (10:38)

Energietoeslag bereikt niet doelgroep zegt Woonbond

Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.