Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Energietarief omlaag, maar onzeker of het onder prijsplafond zakt

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Energietarief omlaag, maar onzeker of het onder prijsplafond zakt
De energietarieven gaan binnenkort omlaag als gevolg van de gedaalde inkoopprijzen van energie, zeggen de grote energiebedrijven. Maar zij kunnen niet met zekerheid zeggen hoeveel lager de tarieven uit gaan vallen. Daarmee is het ook nog maar de vraag in hoeverre de tarieven onder het door de overheid ingestelde prijsplafond voor energie gaan komen, waardoor huishoudens echt minder gaan betalen voor hun energie.

Als energie namelijk duurder is dan het plafond, blijven huishoudens het prijsplafondtarief betalen. Het verschil met de daadwerkelijke prijs wordt aangevuld door de overheid, die uitgaat van een kostenpost van vele miljarden euro's. Energiebedrijf Budget Energie meldde woensdag al dat het zijn tarieven juist verlaagt tot onder het prijsplafond. Het bedrijf zei dat dit kon, omdat het maandelijks energie inkoopt en de prijzen momenteel lager zijn dan het door de overheid gestelde plafond.

Ook andere bedrijven lijken de tarieven te gaan verlagen. Zo laat Greenchoice weten de tarieven per 1 februari omlaag te brengen en dat per 1 april opnieuw te doen. "De dalende inkoopprijzen van de afgelopen weken zullen hierin zijn verwerkt", aldus de woordvoerster. Hoe hoog die tarieven worden is volgens haar nog niet duidelijk, omdat de inkoop van de energie nog niet is afgerond. Daarmee is ook nog niet duidelijk of de tarieven van Greenchoice, net als bij Budget Energie, onder het plafond uit gaan komen.

Vattenfall, Eneco en Essent

Dat geldt ook voor Vattenfall. Een woordvoerder meldt dat met de huidige prijzen op de inkoopmarkt voor gas, ook de klanten van Vattenfall een tariefverlaging kunnen verwachten. "Maar procentueel kan ik nog niet aangeven hoe groot die daling zal zijn", aldus de zegsman. Ook Vattenfall koopt momenteel namelijk nog energie in voor het tweede kwartaal. De woordvoerder kan dan ook niet zeggen of de tarieven onder het plafond uit gaan komen.

Eneco voorziet ook een tariefverlaging. Deze energieleverancier heeft verschillende groepen klanten die op verschillende momenten een tariefwijziging ontvangen. Zo was eind december al bekend dat de tarieven per 1 februari voor een selecte groep omlaaggaan. "De verwachting is dat, gezien de dalende inkoopprijs, ook de groep die per 1 maart een een tariefwijziging krijgt minder gaat betalen", vertelt een woordvoerder van Eneco. "Maar hoeveel lager en of dat in de buurt van het prijsplafond komt, dat kan ik niet zeggen."

Essent meldt eind februari weer met nieuwe tarieven te komen. In hoeverre die tarieven hoger dan wel lager uitvallen, wilde de onderneming niet zeggen.

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).