Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Kabinet helpt specifieke groep studenten met hypotheekpech door leenstelsel

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Kabinet helpt specifieke groep studenten met hypotheekpech door leenstelsel
Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil een specifieke groep oud-studenten helpen die nadeel ondervinden bij het afsluiten van een hypotheek. Het gaat om de groep die als student de overgang van de basisbeurs naar het leenstelsel heeft meegemaakt en tijdelijk na afstuderen een lagere hypotheek krijgt bij de bank dan ze financieel aankunnen. De bewindsman wil ervoor zorgen dat deze groep een hogere hypotheek af kan sluiten met behulp van een standaardverklaring.

Wie heeft gestudeerd onder de basisbeurs moet een studielening in 15 jaar aflossen. Voor studenten onder het leenstelsel is de termijn 35 jaar. Studenten die beide systemen hebben meegemaakt, mogen tussen een van deze aflossingsperiodes kiezen en krijgen na afstuderen twee jaar bedenktijd om een beslissing te nemen. Tot het einde van die bedenktijd gaan banken ervan uit dat deze pas afgestudeerden de voorkeur geven aan de optie van 15 jaar, die resulteert in een lagere hypotheek. De bank gaat daar ook van uit als ze van plan zijn voor de termijn van 35 jaar te kiezen die leidt tot een hogere hypotheek. Jeanet van der Laan (D66) vroeg om een oplossing voor deze benadeelde groep tijdens het wekelijkse vragenuur.

Studenten kunnen vroeger dan twee jaar na afstuderen hun keuze al maken, zegt Dijkgraaf. Hij wil een standaardverklaring opstellen waarmee betrokkenen aan kunnen tonen dat ze voor de termijn van 35 jaar hebben gekozen. Die kunnen ze laten zien aan hypotheekverstrekkers, die Dijkgraaf over wil halen om de afgestudeerden in dat geval een hogere lening aan te bieden. "Ik moet wel eerlijk zijn", zegt de minister, want ook afgestudeerden met zo'n verklaring in de hand mogen nog wisselen naar een aflossingsperiode van 15 jaar voordat de wettelijke bedenktijd voorbij is.

150.000 studenten

De bewindsman benadrukt dat het probleem speelt bij een relatief kleine groep. In totaal hebben ongeveer 150.000 studenten onder de basisbeurs en het leenstelsel gestudeerd. Een subgroep hiervan kan binnen twee jaar na afstuderen een huis kopen. Bij DUO komen ongeveer dertig meldingen per jaar binnen van studenten die met dit specifieke probleem zitten. De groep is in werkelijkheid groter omdat niet iedereen zich meldt, vermoedt de minister. Maar hij denkt dat het om niet meer dan enkele duizenden studenten gaat.

In het collegejaar 2023/2024 wordt de basisbeurs weer ingevoerd. Die bedraagt ongeveer 270 euro voor uitwonende en 110 euro voor thuiswonende studenten. De aflosperiode blijft 35 jaar voor studenten op het hbo en de universiteit. Vanaf dan geldt dezelfde aflosperiode voor mbo-studenten, die hun lening nu nog in 15 jaar moeten afbetalen.

Door: ANP

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.

22 mei '23 ( 6:09)

Prijs koopwoningen opnieuw gedaald in april

De prijs voor een gemiddelde koopwoning is in april opnieuw gedaald op jaarbasis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat al spreekt van een dalende trend sinds augustus 2022. De daling was vorige maand wel sterker dan in maart.