Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kabinet helpt specifieke groep studenten met hypotheekpech door leenstelsel

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Kabinet helpt specifieke groep studenten met hypotheekpech door leenstelsel
Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil een specifieke groep oud-studenten helpen die nadeel ondervinden bij het afsluiten van een hypotheek. Het gaat om de groep die als student de overgang van de basisbeurs naar het leenstelsel heeft meegemaakt en tijdelijk na afstuderen een lagere hypotheek krijgt bij de bank dan ze financieel aankunnen. De bewindsman wil ervoor zorgen dat deze groep een hogere hypotheek af kan sluiten met behulp van een standaardverklaring.

Wie heeft gestudeerd onder de basisbeurs moet een studielening in 15 jaar aflossen. Voor studenten onder het leenstelsel is de termijn 35 jaar. Studenten die beide systemen hebben meegemaakt, mogen tussen een van deze aflossingsperiodes kiezen en krijgen na afstuderen twee jaar bedenktijd om een beslissing te nemen. Tot het einde van die bedenktijd gaan banken ervan uit dat deze pas afgestudeerden de voorkeur geven aan de optie van 15 jaar, die resulteert in een lagere hypotheek. De bank gaat daar ook van uit als ze van plan zijn voor de termijn van 35 jaar te kiezen die leidt tot een hogere hypotheek. Jeanet van der Laan (D66) vroeg om een oplossing voor deze benadeelde groep tijdens het wekelijkse vragenuur.

Studenten kunnen vroeger dan twee jaar na afstuderen hun keuze al maken, zegt Dijkgraaf. Hij wil een standaardverklaring opstellen waarmee betrokkenen aan kunnen tonen dat ze voor de termijn van 35 jaar hebben gekozen. Die kunnen ze laten zien aan hypotheekverstrekkers, die Dijkgraaf over wil halen om de afgestudeerden in dat geval een hogere lening aan te bieden. "Ik moet wel eerlijk zijn", zegt de minister, want ook afgestudeerden met zo'n verklaring in de hand mogen nog wisselen naar een aflossingsperiode van 15 jaar voordat de wettelijke bedenktijd voorbij is.

150.000 studenten

De bewindsman benadrukt dat het probleem speelt bij een relatief kleine groep. In totaal hebben ongeveer 150.000 studenten onder de basisbeurs en het leenstelsel gestudeerd. Een subgroep hiervan kan binnen twee jaar na afstuderen een huis kopen. Bij DUO komen ongeveer dertig meldingen per jaar binnen van studenten die met dit specifieke probleem zitten. De groep is in werkelijkheid groter omdat niet iedereen zich meldt, vermoedt de minister. Maar hij denkt dat het om niet meer dan enkele duizenden studenten gaat.

In het collegejaar 2023/2024 wordt de basisbeurs weer ingevoerd. Die bedraagt ongeveer 270 euro voor uitwonende en 110 euro voor thuiswonende studenten. De aflosperiode blijft 35 jaar voor studenten op het hbo en de universiteit. Vanaf dan geldt dezelfde aflosperiode voor mbo-studenten, die hun lening nu nog in 15 jaar moeten afbetalen.

Door: ANP

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.