Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kabinet helpt specifieke groep studenten met hypotheekpech door leenstelsel

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Kabinet helpt specifieke groep studenten met hypotheekpech door leenstelsel
Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil een specifieke groep oud-studenten helpen die nadeel ondervinden bij het afsluiten van een hypotheek. Het gaat om de groep die als student de overgang van de basisbeurs naar het leenstelsel heeft meegemaakt en tijdelijk na afstuderen een lagere hypotheek krijgt bij de bank dan ze financieel aankunnen. De bewindsman wil ervoor zorgen dat deze groep een hogere hypotheek af kan sluiten met behulp van een standaardverklaring.

Wie heeft gestudeerd onder de basisbeurs moet een studielening in 15 jaar aflossen. Voor studenten onder het leenstelsel is de termijn 35 jaar. Studenten die beide systemen hebben meegemaakt, mogen tussen een van deze aflossingsperiodes kiezen en krijgen na afstuderen twee jaar bedenktijd om een beslissing te nemen. Tot het einde van die bedenktijd gaan banken ervan uit dat deze pas afgestudeerden de voorkeur geven aan de optie van 15 jaar, die resulteert in een lagere hypotheek. De bank gaat daar ook van uit als ze van plan zijn voor de termijn van 35 jaar te kiezen die leidt tot een hogere hypotheek. Jeanet van der Laan (D66) vroeg om een oplossing voor deze benadeelde groep tijdens het wekelijkse vragenuur.

Studenten kunnen vroeger dan twee jaar na afstuderen hun keuze al maken, zegt Dijkgraaf. Hij wil een standaardverklaring opstellen waarmee betrokkenen aan kunnen tonen dat ze voor de termijn van 35 jaar hebben gekozen. Die kunnen ze laten zien aan hypotheekverstrekkers, die Dijkgraaf over wil halen om de afgestudeerden in dat geval een hogere lening aan te bieden. "Ik moet wel eerlijk zijn", zegt de minister, want ook afgestudeerden met zo'n verklaring in de hand mogen nog wisselen naar een aflossingsperiode van 15 jaar voordat de wettelijke bedenktijd voorbij is.

150.000 studenten

De bewindsman benadrukt dat het probleem speelt bij een relatief kleine groep. In totaal hebben ongeveer 150.000 studenten onder de basisbeurs en het leenstelsel gestudeerd. Een subgroep hiervan kan binnen twee jaar na afstuderen een huis kopen. Bij DUO komen ongeveer dertig meldingen per jaar binnen van studenten die met dit specifieke probleem zitten. De groep is in werkelijkheid groter omdat niet iedereen zich meldt, vermoedt de minister. Maar hij denkt dat het om niet meer dan enkele duizenden studenten gaat.

In het collegejaar 2023/2024 wordt de basisbeurs weer ingevoerd. Die bedraagt ongeveer 270 euro voor uitwonende en 110 euro voor thuiswonende studenten. De aflosperiode blijft 35 jaar voor studenten op het hbo en de universiteit. Vanaf dan geldt dezelfde aflosperiode voor mbo-studenten, die hun lening nu nog in 15 jaar moeten afbetalen.

Door: ANP

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.

18 maart '24 (10:35)

Dura Vermeer ziet "voldoende kansen" ondanks krimp bouwsector in 2024

Bouwconcern Dura Vermeer voorziet dit jaar "voldoende kansen", hoewel de bouwsector naar verwachting in 2024 voor het eerst in geruime tijd zal krimpen. Mede dankzij de grote hoeveelheid opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd ziet de bouwer het jaar met vertrouwen tegemoet, meldt de onderneming in het jaarverslag over 2023.

08 maart '24 (10:32)

Provincie Zuid-Holland remt woningbouw af, terwijl er snel nieuwe huizen moeten komen

De provincie Zuid-Holland remt de woningbouw af, terwijl er juist snel nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Die conclusie trekt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de provincie.

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).