Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Doorgaan met verhogen rente nodig ondanks druk op woningbouw'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
'Doorgaan met verhogen rente nodig ondanks druk op woningbouw'
Centrale banken moeten doorgaan met het verhogen van de rentes, ondanks dat de nieuwbouw van woningen in veel landen onder druk komt te staan nu lenen duurder wordt. Dat heeft hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezegd bij het verschijnen van nieuwe economische ramingen. Volgens hem lukt het alleen zo om de wereldwijd flink opgelopen inflatie echt omlaag te krijgen.

Vorig jaar werd het leven mondiaal gezien 8,8 procent duurder, aldus het IMF. Dat kwam vooral door de torenhoge energieprijzen na de Russische inval in Oekraïne. Voor dit jaar raamt het fonds de wereldwijde inflatie op 6,6 procent en volgend jaar zou het tempo van de prijsstijgingen verder moeten afnemen tot 4,3 procent. "De strijd tegen de inflatie begint zijn vruchten af te werpen, maar centrale banken moeten hun inspanningen voortzetten", stelt Gourinchas in een toelichting.

Dat de prijzen overal nog steeds hard omhoog gaan heeft ook gevolgen voor de wereldeconomie als geheel. Gourinchas geeft aan dat de mondiale groei dit jaar waarschijnlijk terugzakt tot 2,9 procent, van 3,4 procent vorig jaar. Volgend jaar zal de economische expansie, zoals het er nu naar uitziet, dan wel weer licht aantrekken tot 3,1 procent. Voor specifiek de Nederlandse economie heeft het IMF nu geen nieuwe prognose.

Nederland

Gourinchas typeert de groeicijfers als "zwak", maar met deze cijfers is het IMF wel iets minder somber dan bij de vorige voorspelling in oktober. Dat komt onder meer doordat de energiecrisis in Europa tot nu toe niet zo ernstig uitpakt als werd gevreesd. Ook het feit dat China is afgestapt van zijn strikte zerocovidbeleid lijkt de bedrijvigheid vooruit te helpen.

De link met de woningbouw, waarop Gourinchas wijst, speelt ook in Nederland. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) waarschuwde onlangs al dat gestegen kosten voor bouwmaterialen en hogere rentes een rem zetten op de bouw van nieuwe huizen. Bouwbedrijven leveren dit en volgend jaar waarschijnlijk bijna een tiende minder woningen op dan vorig jaar. Dit ligt gevoelig omdat er in Nederland al enige tijd sprake is van een tekort aan huizen. Mede daardoor is het voor starters op de woningmarkt heel moeilijk om een huis te bemachtigen.

Gourinchas erkent dat er negatieve bijeffecten zijn van het monetaire beleid. Maar hij benadrukt dat de strijd tegen de inflatie "nog lang niet is gewonnen" en dat de rente dus nog verder omhoog moet. "Door te vroeg te versoepelen bestaat het risico dat alle tot nu toe behaalde winsten ongedaan worden gemaakt."

Door: ANP

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.