Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Doorgaan met verhogen rente nodig ondanks druk op woningbouw'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
'Doorgaan met verhogen rente nodig ondanks druk op woningbouw'
Centrale banken moeten doorgaan met het verhogen van de rentes, ondanks dat de nieuwbouw van woningen in veel landen onder druk komt te staan nu lenen duurder wordt. Dat heeft hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezegd bij het verschijnen van nieuwe economische ramingen. Volgens hem lukt het alleen zo om de wereldwijd flink opgelopen inflatie echt omlaag te krijgen.

Vorig jaar werd het leven mondiaal gezien 8,8 procent duurder, aldus het IMF. Dat kwam vooral door de torenhoge energieprijzen na de Russische inval in Oekraïne. Voor dit jaar raamt het fonds de wereldwijde inflatie op 6,6 procent en volgend jaar zou het tempo van de prijsstijgingen verder moeten afnemen tot 4,3 procent. "De strijd tegen de inflatie begint zijn vruchten af te werpen, maar centrale banken moeten hun inspanningen voortzetten", stelt Gourinchas in een toelichting.

Dat de prijzen overal nog steeds hard omhoog gaan heeft ook gevolgen voor de wereldeconomie als geheel. Gourinchas geeft aan dat de mondiale groei dit jaar waarschijnlijk terugzakt tot 2,9 procent, van 3,4 procent vorig jaar. Volgend jaar zal de economische expansie, zoals het er nu naar uitziet, dan wel weer licht aantrekken tot 3,1 procent. Voor specifiek de Nederlandse economie heeft het IMF nu geen nieuwe prognose.

Nederland

Gourinchas typeert de groeicijfers als "zwak", maar met deze cijfers is het IMF wel iets minder somber dan bij de vorige voorspelling in oktober. Dat komt onder meer doordat de energiecrisis in Europa tot nu toe niet zo ernstig uitpakt als werd gevreesd. Ook het feit dat China is afgestapt van zijn strikte zerocovidbeleid lijkt de bedrijvigheid vooruit te helpen.

De link met de woningbouw, waarop Gourinchas wijst, speelt ook in Nederland. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) waarschuwde onlangs al dat gestegen kosten voor bouwmaterialen en hogere rentes een rem zetten op de bouw van nieuwe huizen. Bouwbedrijven leveren dit en volgend jaar waarschijnlijk bijna een tiende minder woningen op dan vorig jaar. Dit ligt gevoelig omdat er in Nederland al enige tijd sprake is van een tekort aan huizen. Mede daardoor is het voor starters op de woningmarkt heel moeilijk om een huis te bemachtigen.

Gourinchas erkent dat er negatieve bijeffecten zijn van het monetaire beleid. Maar hij benadrukt dat de strijd tegen de inflatie "nog lang niet is gewonnen" en dat de rente dus nog verder omhoog moet. "Door te vroeg te versoepelen bestaat het risico dat alle tot nu toe behaalde winsten ongedaan worden gemaakt."

Door: ANP

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland.