Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ruim 80.000 nieuwe woningen in 2022

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
De eerste stap op weg naar 900.000 woningen in 2030 is gezet. Het CBS meldde dinsdag dat het aantal nieuwbouwwoningen in 2022 ruim 74.000 bedraagt. Daarnaast houdt het ministerie rekening met nog eens 10.000 woningen uit transformatie, bijvoorbeeld kantoren en winkels die omgebouwd zijn tot woningen. Dit zet op het totaal op 84.000 nieuwe woningen. Dit meldt Rijksoverheid.

Met het programma Woningbouw wordt alles op alles gezet om met meer regie, met meer tempo, meer betaalbare woningen te bouwen. Na de eerste succesvol afgesloten woondeals in Overijssel en Drenthe, worden aankomende periode door heel Nederland regionale woondeals ondertekend. Hierbij maken het Rijk, provincies, gemeenten en corporaties afspraken over het aantal woningen, de locatie en voor welke groepen gebouwd wordt. Hierbij is met name duidelijkheid over de locaties cruciaal, dit maakt de plannen concreet en zorgt ervoor dat corporaties en marktpartijen aan de slag kunnen met de realisatie.

Woningbouw versnellen

Daarnaast wordt scherp gekeken hoe de woningbouw verder versneld kan worden. Bijvoorbeeld door het naar voren halen van bouwplannen, door procedures optimaler in te richten en het maken van afspraken hoe we gezamenlijk door kunnen blijven bouwen in onzekere tijden. Daarbij gaat het zowel om binnenstedelijke- als om buitenstedelijke locaties. We moeten alle geschikte locaties inzetten. Verder moeten woningzoekenden een steviger positie krijgen binnen de besluitvorming om zo de ‘Not in my backyard’-cultuur te doorbreken.

Door ondersteuning vanuit de Woningbouwimpuls, de transformatiefaciliteit en de 7,5 miljard euro vanuit het MIRT voor de ontsluiting van grootschalige woningbouw en de afschaffing van de Verhuurderheffing maakt het Rijk de realisatie van (meer) betaalbare woningen ook financieel mede mogelijk.

10.000 woningen door transformaties

Naast nieuwbouw komen er ook woningen bij door de transformatie van kantoren, leegstaande winkelpanden en voormalige fabrieksterreinen tot woningen. Dit levert jaarlijks gemiddeld 10.000 woningen op die op deze manier meegenomen worden in het totaal aantal nieuwe woningen in 2022. Omdat de verwerking van deze cijfers meer tijd vraagt, volgt het exact aantal transformaties naar verwachting in november. 

Door: Nationale Bouwgids

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.